Nutrition in Elderly Patients
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F09%3A00009406" target="_blank" >RIV/00216275:25520/09:00009406 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživa ve stáří
Original language description
Správná výživa ve stáří podporuje kvalitu života seniorů, jejichž počty v posledních letech stále stoupají. Jedná se jak o seniory zdravé, tak staré pacienty s nejrůznějšími chorobami, kteří podstupují více či méně agresivní typy terapie. Dobrý nutričnístav jednoznačně zlepšuje výsledky léčby četně rehabilitace a resocializace seniora. Doporučené dávky energie (25 kcal/kg/den) a bílkovin (1,2 g/kg/den) se při zátěži zvyšují až na 30-35 kcal/kg/d a u bílkovin na 1,5 g/kg/d. Modifikace podle individuálního stavu jsou vhodné. Pominout nelze ani příjem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a tekutin. Pokud není možné pokrýt energetické a nutriční nároky pacienta stravou, je na místě některá z forem výživy umělé. Osvědčené jsou perorální nutriční doplňky kpopíjení a enterální výživa podávaná stomií nebo sondou. Výživa parenterální se v domácím prostředí neuplatňuje tak často jako výživa enterální
Czech name
Výživa ve stáří
Czech description
Správná výživa ve stáří podporuje kvalitu života seniorů, jejichž počty v posledních letech stále stoupají. Jedná se jak o seniory zdravé, tak staré pacienty s nejrůznějšími chorobami, kteří podstupují více či méně agresivní typy terapie. Dobrý nutričnístav jednoznačně zlepšuje výsledky léčby četně rehabilitace a resocializace seniora. Doporučené dávky energie (25 kcal/kg/den) a bílkovin (1,2 g/kg/den) se při zátěži zvyšují až na 30-35 kcal/kg/d a u bílkovin na 1,5 g/kg/d. Modifikace podle individuálního stavu jsou vhodné. Pominout nelze ani příjem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a tekutin. Pokud není možné pokrýt energetické a nutriční nároky pacienta stravou, je na místě některá z forem výživy umělé. Osvědčené jsou perorální nutriční doplňky kpopíjení a enterální výživa podávaná stomií nebo sondou. Výživa parenterální se v domácím prostředí neuplatňuje tak často jako výživa enterální
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Medicína pro praxi
ISSN
1214-8687
e-ISSN
—
Volume of the periodical
6
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
2
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—