Evaluation of the difficulty of the questionnaire items and the level of selected general knowledge in patients with type 2 diabetes mellitus
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F20%3A39916168" target="_blank" >RIV/00216275:25520/20:39916168 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2020/5/" target="_blank" >https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2020/5/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu
Original language description
Cíl: Popsat vyhodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2 typu. Metody: Sběr dat probíhal v období 08–11/2018 pomocí dotazníku s ověřenými psychometrickými vlastnostmi určeného pro českou populaci. Z výsledků získaných od 226 pacientů byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q a identifikovány položky s nejnižším znalostním skóre. Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24-0,77. Znalostní skóre se pohybovalo v rozmezí 23 % – 76 %. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největší nedostatky ve znalostech mají nemocní o nutričních doporučeních v oblasti DIA potravin a symptomech hypoglykémie. Nejvyššího znalostního skóre bylo dosaženo u položky zjišťující, zda si člověk s diabetem může poškodit dolní končetiny, aniž by to cítil. Závěr: Úroveň znalostí respondentů lze hodnotit jako dobrou. Výsledky získané z průzkumného šetření budou sloužit ke zkvalitnění edukace osob s diabetem mellitem.
Czech name
Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu
Czech description
Cíl: Popsat vyhodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2 typu. Metody: Sběr dat probíhal v období 08–11/2018 pomocí dotazníku s ověřenými psychometrickými vlastnostmi určeného pro českou populaci. Z výsledků získaných od 226 pacientů byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q a identifikovány položky s nejnižším znalostním skóre. Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24-0,77. Znalostní skóre se pohybovalo v rozmezí 23 % – 76 %. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největší nedostatky ve znalostech mají nemocní o nutričních doporučeních v oblasti DIA potravin a symptomech hypoglykémie. Nejvyššího znalostního skóre bylo dosaženo u položky zjišťující, zda si člověk s diabetem může poškodit dolní končetiny, aniž by to cítil. Závěr: Úroveň znalostí respondentů lze hodnotit jako dobrou. Výsledky získané z průzkumného šetření budou sloužit ke zkvalitnění edukace osob s diabetem mellitem.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30307 - Nursing
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Florence
ISSN
1801-464X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
16
Issue of the periodical within the volume
9-10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
16-18
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—