All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of the difficulty of the questionnaire items and the level of selected general knowledge in patients with type 2 diabetes mellitus

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F20%3A39916168" target="_blank" >RIV/00216275:25520/20:39916168 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2020/5/" target="_blank" >https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2020/5/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu

  • Original language description

    Cíl: Popsat vyhodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2 typu. Metody: Sběr dat probíhal v období 08–11/2018 pomocí dotazníku s ověřenými psychometrickými vlastnostmi určeného pro českou populaci. Z výsledků získaných od 226 pacientů byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q a identifikovány položky s nejnižším znalostním skóre. Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24-0,77. Znalostní skóre se pohybovalo v rozmezí 23 % – 76 %. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největší nedostatky ve znalostech mají nemocní o nutričních doporučeních v oblasti DIA potravin a symptomech hypoglykémie. Nejvyššího znalostního skóre bylo dosaženo u položky zjišťující, zda si člověk s diabetem může poškodit dolní končetiny, aniž by to cítil. Závěr: Úroveň znalostí respondentů lze hodnotit jako dobrou. Výsledky získané z průzkumného šetření budou sloužit ke zkvalitnění edukace osob s diabetem mellitem.

  • Czech name

    Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu

  • Czech description

    Cíl: Popsat vyhodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2 typu. Metody: Sběr dat probíhal v období 08–11/2018 pomocí dotazníku s ověřenými psychometrickými vlastnostmi určeného pro českou populaci. Z výsledků získaných od 226 pacientů byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q a identifikovány položky s nejnižším znalostním skóre. Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24-0,77. Znalostní skóre se pohybovalo v rozmezí 23 % – 76 %. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největší nedostatky ve znalostech mají nemocní o nutričních doporučeních v oblasti DIA potravin a symptomech hypoglykémie. Nejvyššího znalostního skóre bylo dosaženo u položky zjišťující, zda si člověk s diabetem může poškodit dolní končetiny, aniž by to cítil. Závěr: Úroveň znalostí respondentů lze hodnotit jako dobrou. Výsledky získané z průzkumného šetření budou sloužit ke zkvalitnění edukace osob s diabetem mellitem.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30307 - Nursing

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Florence

  • ISSN

    1801-464X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    16

  • Issue of the periodical within the volume

    9-10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    16-18

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database