Comparison of final properties of portland cement with different types of milling
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26110%2F17%3APU122510" target="_blank" >RIV/00216305:26110/17:PU122510 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://stavba.tzb-info.cz/beton-malty-omitky/15310-srovnani-konecnych-vlastnosti-portlandskych-cementu-vlivem-druhu-mleti" target="_blank" >http://stavba.tzb-info.cz/beton-malty-omitky/15310-srovnani-konecnych-vlastnosti-portlandskych-cementu-vlivem-druhu-mleti</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání konečných vlastností portlandských cementů vlivem druhu mletí
Original language description
Název portlandský cement byl odvozen od vzhledu betonu, který se podobal pískovci, jež se nacházel u anglického města Portland. V roce 1824 byl Johnu Aspdinovi udělen patent na výrobu portlandského cementu. Jedním z klíčových kroků ve výrobním procesu cementu je mletí. Tradiční mletí v trojkomorovém mlýně je časově a energeticky náročné. Příspěvek je věnován alternativnímu způsobu mletí, kterým je vysokorychlostní mletí s cílem redukce mlecího času a energie. Výsledky ukazují, že se zkrácenou dobou mletí, potřebnou k dosažení stejného měrného povrchu, dochází k snížení spotřeby elektrické energie. Efekt mechanochemické aktivace má malý vliv na hydrataci cementu. Největší přínos této technologie je redukce spotřebované elektrické energie při zachování srovnatelných technologických vlastností.
Czech name
Srovnání konečných vlastností portlandských cementů vlivem druhu mletí
Czech description
Název portlandský cement byl odvozen od vzhledu betonu, který se podobal pískovci, jež se nacházel u anglického města Portland. V roce 1824 byl Johnu Aspdinovi udělen patent na výrobu portlandského cementu. Jedním z klíčových kroků ve výrobním procesu cementu je mletí. Tradiční mletí v trojkomorovém mlýně je časově a energeticky náročné. Příspěvek je věnován alternativnímu způsobu mletí, kterým je vysokorychlostní mletí s cílem redukce mlecího času a energie. Výsledky ukazují, že se zkrácenou dobou mletí, potřebnou k dosažení stejného měrného povrchu, dochází k snížení spotřeby elektrické energie. Efekt mechanochemické aktivace má malý vliv na hydrataci cementu. Největší přínos této technologie je redukce spotřebované elektrické energie při zachování srovnatelných technologických vlastností.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
20101 - Civil engineering
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
TZB-info
ISSN
1801-4399
e-ISSN
—
Volume of the periodical
19
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
1-6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—