Long-Term Physical-Mechanical Characteristics of Aerial Lime-Based Mortars with Guar Gum Derivatives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26110%2F18%3APU126560" target="_blank" >RIV/00216305:26110/18:PU126560 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Dlouhodobé fyzikálně mechanické vlastnosti vápenných malt s deriváty gumy guar
Original language description
Článek se zabývá možným využitím gumy guar a jejích derivátů (karboxymethylhydroxymethyl guar (CMHPG) a hydroxypropyl guar (HPG)) jako přísad do jemnozrnných malt ze vzdušného vápna. Sledován je vliv přísady v dávkách od 0,5 do 10‰ z hmotnosti pojiva na objemovou hmotnost, dlouhodobé pevnosti v tlaku a tahu za ohybu, zpracovatelnost, průběh karbonatace v maltě a obsah vzduchu v čerstvé maltě. Přídavkem hydroxypropyl guaru bylo dosaženo nižších objemových hmotností, což je způsobeno zvýšeným množstvím vzduchu v čerstvé maltě, snížení zpracovatelnosti a drobné zpomalení karbonatace. Malty s přísadami dosahovaly vyšších pevností než malta referenční. Karboxymethyl guar neprovzdušňoval maltu, tedy i vzorky z této malty měly vyšší objemovou hmotnost a také výrazně neovlivnil průběh karbonatace. Přídavkem čisté gumy guar do malty nenastalo žádné výrazné zlepšení jejích vlastností.
Czech name
Dlouhodobé fyzikálně mechanické vlastnosti vápenných malt s deriváty gumy guar
Czech description
Článek se zabývá možným využitím gumy guar a jejích derivátů (karboxymethylhydroxymethyl guar (CMHPG) a hydroxypropyl guar (HPG)) jako přísad do jemnozrnných malt ze vzdušného vápna. Sledován je vliv přísady v dávkách od 0,5 do 10‰ z hmotnosti pojiva na objemovou hmotnost, dlouhodobé pevnosti v tlaku a tahu za ohybu, zpracovatelnost, průběh karbonatace v maltě a obsah vzduchu v čerstvé maltě. Přídavkem hydroxypropyl guaru bylo dosaženo nižších objemových hmotností, což je způsobeno zvýšeným množstvím vzduchu v čerstvé maltě, snížení zpracovatelnosti a drobné zpomalení karbonatace. Malty s přísadami dosahovaly vyšších pevností než malta referenční. Karboxymethyl guar neprovzdušňoval maltu, tedy i vzorky z této malty měly vyšší objemovou hmotnost a také výrazně neovlivnil průběh karbonatace. Přídavkem čisté gumy guar do malty nenastalo žádné výrazné zlepšení jejích vlastností.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
20101 - Civil engineering
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Juniorstav 2018
ISBN
978-80-86433-69-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
906-913
Publisher name
VUT v Brně, Fakulta stavební
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 25, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—