All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

MONITORING THE INFLUENCE OF THE AMOUNT OF WATER DURING GRINDING OF THE RAW MATERIAL MIXTURE AND FIRING ON THE FORMATION OF MONOCLINIC ALITE PHASES

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26110%2F22%3APU145091" target="_blank" >RIV/00216305:26110/22:PU145091 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    SLEDOVÁNÍ VLIVU MNOŽSTVÍ VODY PŘI MLETÍ SUROVINOVÉ SMĚSI A VÝPALU NA TVORBU MONOKLINICKÝCH FÁZÍ ALITU

  • Original language description

    Článek sleduje vliv množství vody při procesu homogenizace mletím vstupní surovinové směsi a výpalu na tvorbu monoklinických fází alitu M1 a M3 pomocí Rietveldovy metody. Byly zvoleny čtyři stejné surovinové moučky lišící se obsahem vody pro jejich mletí. Pro přípravu surovinové směsi byl zvolen mokrý proces mletí ve vodním prostředí v planetovém mlýně PULVERISETTE 6. Na základě předchozích výzkumů v této oblasti byla zvolena teplota výpalu 1450 °C s izotermickou výdrží 60 minut. Výsledky ukázaly, že se převážně tvoří monoklinická fáze M3. Naopak monoklinická fáze M1 se tvoří při nižších teplotách výpalu než fáze M3 a také při menším množství krystalizačních zárodků zapříčiněným méně jemným mletím. Výsledky ukazují, že množství vody, která je použita na mletí vstupních surovin nevykazuje žádný rozdíl na konečné množství monoklinických fází alitu typu M1 a M3.

  • Czech name

    SLEDOVÁNÍ VLIVU MNOŽSTVÍ VODY PŘI MLETÍ SUROVINOVÉ SMĚSI A VÝPALU NA TVORBU MONOKLINICKÝCH FÁZÍ ALITU

  • Czech description

    Článek sleduje vliv množství vody při procesu homogenizace mletím vstupní surovinové směsi a výpalu na tvorbu monoklinických fází alitu M1 a M3 pomocí Rietveldovy metody. Byly zvoleny čtyři stejné surovinové moučky lišící se obsahem vody pro jejich mletí. Pro přípravu surovinové směsi byl zvolen mokrý proces mletí ve vodním prostředí v planetovém mlýně PULVERISETTE 6. Na základě předchozích výzkumů v této oblasti byla zvolena teplota výpalu 1450 °C s izotermickou výdrží 60 minut. Výsledky ukázaly, že se převážně tvoří monoklinická fáze M3. Naopak monoklinická fáze M1 se tvoří při nižších teplotách výpalu než fáze M3 a také při menším množství krystalizačních zárodků zapříčiněným méně jemným mletím. Výsledky ukazují, že množství vody, která je použita na mletí vstupních surovin nevykazuje žádný rozdíl na konečné množství monoklinických fází alitu typu M1 a M3.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20501 - Materials engineering

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA20-00676S" target="_blank" >GA20-00676S: Effects of mechano-chemical activation on the process of formation, structure and stability of selected clinker minerals</a><br>

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Kvalita cementu 2022

  • ISBN

    978-80-87397-37-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    5-11

  • Publisher name

    Neuveden

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Mikulov

  • Event date

    Jun 13, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article