All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Unsteadiness in Effervescent Sprays, A Comparison of Two Measurement Methods and the Influence of Operation Conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F05%3APU53427" target="_blank" >RIV/00216305:26210/05:PU53427 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Unsteadiness in Effervescent Sprays, A Comparison of Two Measurement Methods and the Influence of Operation Conditions

  • Original language description

    Two different methods were used to quantify the unsteadiness of effervescent atomizer generated spray in relation to operational conditions, two-phase flow pattern inside the atomizer mixing chamber and position in spray. The first method is based on measurement of pressure fluctuations in atomizer mixing chamber. This novel method was derived and applied here. Results show that decrease in GLR causes the nozzle to become more unsteady. Steady behaviour under dispersed and annular internal flow and tenddency to unsteadiness when the flow shifts from frothy to bubbly can be seen on the two-phase flow maps. The second method, developed by Edvard and Marx, uses a comparison of measured interparticle arrival time distribution with theoretical distributionfunction modelled as inhomogeneous Poisson process. Not fully identical results with those in previous case in relation to the atomizer operation conditions show the spray unsteadiness development after discharge. Spray is more unsteady at

  • Czech name

    Nestability sprejů typu effervescent, porovnání dvou měřících metod a vliv provozních podmínek

  • Czech description

    Dvě různé metody byly použity pro měření nestabilit spreje generovaného tryskou typu effervescent a vyhodnocení vlivu provozních podmínek, režimu dvoufázovéhon toku uvnitř trysky a poloze ve spreji. První metoda je založena na měření tlakových pulzací uvnitř směšovací komory trysky. Tato nová metoda je zde popsána a aplikována. Výsledky ukazují rostoucí nestability spreje při poklesu GLR. Druhá metoda vyvinutá Edvardem a Marxem využívá statistické vyhodnocení intervalu mezi dopadem kapek spreje v měřícíím objemu PDA analyzátoru. Ne zcela identické výsledky ukazují na vývin nestabilit po výtoku z trysky. Sprej je více nestabilní na hranách a ve větší vzdálenosti od trysky, což je ve shodě se zjištěním jiných autorů

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    BK - Liquid mechanics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP101%2F03%2FP020" target="_blank" >GP101/03/P020: Experimental Investigation of Effervescent Injector Spray Instability</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proceedings of International Symposium on Heat and Mass Transfer in Spray Systems

  • ISBN

    1-56700-223-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    55-57

  • Publisher name

    International Centre for Heat and Mass Transfer

  • Place of publication

    Ankara, Turkey

  • Event location

    Antalya, Turkey

  • Event date

    Jun 5, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article