The monitoring of lactic acid bacteria in grape must during alcoholic fermentation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F11%3APU96336" target="_blank" >RIV/00216305:26310/11:PU96336 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování populace bakterií mléčného kvašení v hroznovém moštu během alkoholového kvašení
Original language description
Výroba vína je komplexní mikrobiologický proces, v němž nezastupitelnou roli hrají kvasinky a bakterie mléčného kvašení. Bakterie mléčného kvašení jsou zodpovědné za sekundární, tzv. malolaktické kvašení, které zajišťuje biologické odkyselení vína a zvyšuje tak jeho stabilitu a kvalitu. Bakterie mléčného kvašení, významné při výrobě vína, náleží do rodů Oenococcus, Lactobacillus a Pediococcus. Cílem práce bylo monitorování celkového počtu bakterií mléčného kvašení vyskytujících se v hroznovém moštu během alkoholového kvašení. Studie byla provedena u odrůdy červeného vína Cabernet Moravia z ekologické vinice. Součástí práce byla také izolace čistých kultur bakterií mléčného kvašení z kultur směsných a následně jejich identifikace pomocí rodově specifické PCR (pro rod Lactobacillus1) a 4 druhově specifických PCR (O. oeni2, Lbc. paracasei3, Lbc. plantarum4 a Lbc. fermentum5). Z celkového počtu 15 bakteriálních kmenů izolovaných z hroznového moštu během alkoholového kvašení, bylo 10 kmenů
Czech name
Sledování populace bakterií mléčného kvašení v hroznovém moštu během alkoholového kvašení
Czech description
Výroba vína je komplexní mikrobiologický proces, v němž nezastupitelnou roli hrají kvasinky a bakterie mléčného kvašení. Bakterie mléčného kvašení jsou zodpovědné za sekundární, tzv. malolaktické kvašení, které zajišťuje biologické odkyselení vína a zvyšuje tak jeho stabilitu a kvalitu. Bakterie mléčného kvašení, významné při výrobě vína, náleží do rodů Oenococcus, Lactobacillus a Pediococcus. Cílem práce bylo monitorování celkového počtu bakterií mléčného kvašení vyskytujících se v hroznovém moštu během alkoholového kvašení. Studie byla provedena u odrůdy červeného vína Cabernet Moravia z ekologické vinice. Součástí práce byla také izolace čistých kultur bakterií mléčného kvašení z kultur směsných a následně jejich identifikace pomocí rodově specifické PCR (pro rod Lactobacillus1) a 4 druhově specifických PCR (O. oeni2, Lbc. paracasei3, Lbc. plantarum4 a Lbc. fermentum5). Z celkového počtu 15 bakteriálních kmenů izolovaných z hroznového moštu během alkoholového kvašení, bylo 10 kmenů
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů