Ethanol production from waste paper by Zymomonas mobilis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F13%3APU104110" target="_blank" >RIV/00216305:26310/13:PU104110 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce ethanolu bakterií Zymomonas mobilis z odpadního papíru
Original language description
Etanol je produktem mikrobiální fermentace a kromě tradičního využití v lihovarnictví se stává nejvýznamnějším alternativním palivem současnosti. Pro průmyslovou výrobu bioethanolu se využívají škrobnaté a cukernaté zemědělské plodiny, snahou je však využít suroviny, které jsou levné a nekonkurují výrobě potravin. Těmi jsou různé lignocelulózové materiály. Jejich nevýhodou je, že mikroorganismy nemohou využít celulózu přímo, ale musí být nejdřív hydrolyzována na zkvasitelné cukry. Při enzymatické hydrolýze dochází k inhibici enzymů vznikajícími cukry, tento problém může být řešen metodou simultánní sacharifikace a fermentace (SSF), kdy jsou cukry průběžně spotřebovávány fermentujícím mikroorganismem. Cílem této práce je optimalizovat základní podmínkySSF (druh tlumivého roztoku, dávkování enzymu a substrátu) za účelem maximalizace efektivity procesu. Substrátem pro produkci ethanolu byl odpadní papír a ferm
Czech name
Produkce ethanolu bakterií Zymomonas mobilis z odpadního papíru
Czech description
Etanol je produktem mikrobiální fermentace a kromě tradičního využití v lihovarnictví se stává nejvýznamnějším alternativním palivem současnosti. Pro průmyslovou výrobu bioethanolu se využívají škrobnaté a cukernaté zemědělské plodiny, snahou je však využít suroviny, které jsou levné a nekonkurují výrobě potravin. Těmi jsou různé lignocelulózové materiály. Jejich nevýhodou je, že mikroorganismy nemohou využít celulózu přímo, ale musí být nejdřív hydrolyzována na zkvasitelné cukry. Při enzymatické hydrolýze dochází k inhibici enzymů vznikajícími cukry, tento problém může být řešen metodou simultánní sacharifikace a fermentace (SSF), kdy jsou cukry průběžně spotřebovávány fermentujícím mikroorganismem. Cílem této práce je optimalizovat základní podmínkySSF (druh tlumivého roztoku, dávkování enzymu a substrátu) za účelem maximalizace efektivity procesu. Substrátem pro produkci ethanolu byl odpadní papír a ferm
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů