All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Production of valuable metabolites using rapeseed cake residue

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU112347" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU112347 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků

  • Original language description

    Česká republika patří mezi 12 největších producentů řepky na světě s výrobou 1532 milionů t v 2014. Během zpracování řepky je produkováno velké množství řepkových výliskú, odpadu. V současnosti jsou vyvýjeny biotechnologické metody na využití tohot odpadu pro tvorbu produktú s vysokou přidanou hodnotou. Řepkové výlisky jsou bohaté na polysacharidy, jako je celulóza a hemicelulózy. Tyto mohou být převedeny na monomery glukózy, které jsou zdrojem energie pro růst mikroorganismů a také pro výrobu různých metabolitů. Tyhle výlisky se skládájí hlavně z celulózy 17,35%, 31,26% hemicelulózy a ligninu 1,13%. Polysacharidy, celulóza a hemicelulózy jsou vhodným zdrojem monomerů glukózy, po kyselé nebo enzymatické hydrolýze, které mohou být pak fermentovany za vzniku ethanolu. Za tímto účelem, byli testovány dva kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae a S. bayanus, s vysokou produktivitou ethanolu. Jako hlavní problém při fermentaci kysele

  • Czech name

    Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků

  • Czech description

    Česká republika patří mezi 12 největších producentů řepky na světě s výrobou 1532 milionů t v 2014. Během zpracování řepky je produkováno velké množství řepkových výliskú, odpadu. V současnosti jsou vyvýjeny biotechnologické metody na využití tohot odpadu pro tvorbu produktú s vysokou přidanou hodnotou. Řepkové výlisky jsou bohaté na polysacharidy, jako je celulóza a hemicelulózy. Tyto mohou být převedeny na monomery glukózy, které jsou zdrojem energie pro růst mikroorganismů a také pro výrobu různých metabolitů. Tyhle výlisky se skládájí hlavně z celulózy 17,35%, 31,26% hemicelulózy a ligninu 1,13%. Polysacharidy, celulóza a hemicelulózy jsou vhodným zdrojem monomerů glukózy, po kyselé nebo enzymatické hydrolýze, které mohou být pak fermentovany za vzniku ethanolu. Za tímto účelem, byli testovány dva kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae a S. bayanus, s vysokou produktivitou ethanolu. Jako hlavní problém při fermentaci kysele

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    CE - Biochemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2014

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů