Production of valuable metabolites using rapeseed cake residue
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU112347" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU112347 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků
Original language description
Česká republika patří mezi 12 největších producentů řepky na světě s výrobou 1532 milionů t v 2014. Během zpracování řepky je produkováno velké množství řepkových výliskú, odpadu. V současnosti jsou vyvýjeny biotechnologické metody na využití tohot odpadu pro tvorbu produktú s vysokou přidanou hodnotou. Řepkové výlisky jsou bohaté na polysacharidy, jako je celulóza a hemicelulózy. Tyto mohou být převedeny na monomery glukózy, které jsou zdrojem energie pro růst mikroorganismů a také pro výrobu různých metabolitů. Tyhle výlisky se skládájí hlavně z celulózy 17,35%, 31,26% hemicelulózy a ligninu 1,13%. Polysacharidy, celulóza a hemicelulózy jsou vhodným zdrojem monomerů glukózy, po kyselé nebo enzymatické hydrolýze, které mohou být pak fermentovany za vzniku ethanolu. Za tímto účelem, byli testovány dva kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae a S. bayanus, s vysokou produktivitou ethanolu. Jako hlavní problém při fermentaci kysele
Czech name
Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků
Czech description
Česká republika patří mezi 12 největších producentů řepky na světě s výrobou 1532 milionů t v 2014. Během zpracování řepky je produkováno velké množství řepkových výliskú, odpadu. V současnosti jsou vyvýjeny biotechnologické metody na využití tohot odpadu pro tvorbu produktú s vysokou přidanou hodnotou. Řepkové výlisky jsou bohaté na polysacharidy, jako je celulóza a hemicelulózy. Tyto mohou být převedeny na monomery glukózy, které jsou zdrojem energie pro růst mikroorganismů a také pro výrobu různých metabolitů. Tyhle výlisky se skládájí hlavně z celulózy 17,35%, 31,26% hemicelulózy a ligninu 1,13%. Polysacharidy, celulóza a hemicelulózy jsou vhodným zdrojem monomerů glukózy, po kyselé nebo enzymatické hydrolýze, které mohou být pak fermentovany za vzniku ethanolu. Za tímto účelem, byli testovány dva kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae a S. bayanus, s vysokou produktivitou ethanolu. Jako hlavní problém při fermentaci kysele
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
CE - Biochemistry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů