Valorisation of wastes of food industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU118457" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU118457 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Valorizace odpadů potravinářského průmyslu
Original language description
Předložená habilitační práce se zabývá charakterizací a využitím vybraných potravinářských odpadů ? především syrovátky, odpadních fritovacích olejů a kávové sedliny ? jako substrátů pro výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Všechny výše uvedené substráty mohou být využity pro výrobu polyhydroxyalkanoátů, biodegradabilní a biokompatibilní alternativy syntetických polymerů. Dále byly prostudovány možné strategie navýšení výtěžnosti biotechnologického procesu výroby PHA z odpadních potravinářskýchproduktů ? aplikace optimalizované dávky vybraného stresového faktoru, náhodná mutageneze a také aplikace komplexního dusíkatého zdroje. Dalším velice zajímavým produktem, který může být připraven z potravinářského odpadu, jsou karotenoidy. V rámci tétopráce byl vyvinut postup výroby karotenoidů pomocí karotenogenních kvasinek s využitím hydrolyzátu kávové sedliny jako substrátu. Také lignocelulózy degradující enzymy jsou cenným produktem, který může být vyroben s využitím odpadních sub
Czech name
Valorizace odpadů potravinářského průmyslu
Czech description
Předložená habilitační práce se zabývá charakterizací a využitím vybraných potravinářských odpadů ? především syrovátky, odpadních fritovacích olejů a kávové sedliny ? jako substrátů pro výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Všechny výše uvedené substráty mohou být využity pro výrobu polyhydroxyalkanoátů, biodegradabilní a biokompatibilní alternativy syntetických polymerů. Dále byly prostudovány možné strategie navýšení výtěžnosti biotechnologického procesu výroby PHA z odpadních potravinářskýchproduktů ? aplikace optimalizované dávky vybraného stresového faktoru, náhodná mutageneze a také aplikace komplexního dusíkatého zdroje. Dalším velice zajímavým produktem, který může být připraven z potravinářského odpadu, jsou karotenoidy. V rámci tétopráce byl vyvinut postup výroby karotenoidů pomocí karotenogenních kvasinek s využitím hydrolyzátu kávové sedliny jako substrátu. Také lignocelulózy degradující enzymy jsou cenným produktem, který může být vyroben s využitím odpadních sub
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
EI - Biotechnology and bionics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Materials Research Centre at FCH BUT- Sustainability and Development</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů