Prototype of a machine designed for cutting food using high-pressure liquid jet technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00222640%3A_____%2F23%3AN0000001" target="_blank" >RIV/00222640:_____/23:N0000001 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.ptv.cz/" target="_blank" >http://www.ptv.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Prototyp stroje určeného pro řezání potravin za použití technologie vysokotlakého kapalinového paprsku
Original language description
Výsledkem projektu výzkumu a vývoje je prototyp komerčně uplatnitelného stroje určeného pro řezání potravin za použití technologie vysokotlakého (pracovní tlak 4.000 barů) a ultravysokotlakého (pracovní tlak 6.000+ barů) kapalinového paprsku zkráceně VKP. Prototyp splňuje veškeré očekáváné provozní parametry stroje zahrnující velkou rychlost řezné hlavy (30.000 mm/min) pracovní plochu 650 x 650mm, 1 až 2 pracovní hlavy, šířku řezu (0,1 – 0,2 mm, což je dáno velikostí vodních trysek) a senzorové a softwarové vybavení odpovídá nárokům kladeným na stroje podle strategie Průmysl 4.0.
Czech name
Prototyp stroje určeného pro řezání potravin za použití technologie vysokotlakého kapalinového paprsku
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>prot</sub> - Prototype
CEP classification
—
OECD FORD branch
20302 - Applied mechanics
Result continuities
Project
<a href="/en/project/EG20_321%2F0023835" target="_blank" >EG20_321/0023835: Development of high-pressure jet cutting technology for food applications</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
FoodCutter
Numerical identification
—
Technical parameters
- řezání čistou vodou, bez dotyku nástroje na řezané potraviny - v důsledku toho není přenos virů a bakterií - úzká řezná spára 0,1 – 0,2 mm minimalizuje tvorbu odpadu - vysoká produktivita řezu bez poškození řezaných potravin, významné u cukrářských výrobků - flexibilita řezaných tvarů díky nástroji o průměru 0,1-0,2mm - možnost přesného řezání libovolných potravin - bezpečnost obsluhy
Economical parameters
Z důvodu negativního vlivu na celosvětovou ekonomiku pandemií způsobenou covid19 a po jejím ukončení válkou na Ukrajině vzrostly velmi výrazně ceny téměř všech základních materiálů, elektronických součástí, všech energií, dopravy a také osobních nákladů. Proto aktuální prodejní cena stroje bude nyní o cca 25% vyšší než původně odhadovaná cena v cenových relacích roku 2020. Taktéž nálada ve společnosti je zaměřena spíše na očekávání budoucího vývoje a posunutí investic do budoucnosti, k čemuž přispívá nejistota vývoje cen energií a pokračující válečný konflikt. Z toho důvodu očekáváme určité snížení množství prodaných strojů pří mírném snížení zisku, ale podíl tržeb s užitím výsledků projektu na celkových tržbách očekáváme nezměněný, stejně jako počet nově budovaných pracovních míst.
Application category by cost
—
Owner IČO
00222640
Owner name
PTV spol. s r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
V - Výsledek je využíván vlastníkem
Licence fee requirement
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Web page
http://www.ptv.cz/