An unusual course of anaphylaxis caused by food
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10395112" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10395112 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00216208:11140/19:10395112
Result on the web
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou
Original language description
Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.
Czech name
Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou
Czech description
Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30225 - Allergy
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
127-129
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—