All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

An unusual course of anaphylaxis caused by food

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F19%3A10395112" target="_blank" >RIV/00669806:_____/19:10395112 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00216208:11140/19:10395112

  • Result on the web

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=rl.0ut77q0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou

  • Original language description

    Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.

  • Czech name

    Neobvyklý průběh anafylaxe způsobené potravinou

  • Czech description

    Anafylaxe je rychle nastupující závažná alergická reakce. Jednou z jejích nejčastějších příčin jsou potravinové alergeny. Typickými příznaky jsou urtikárie, angioedém, dušnost a hypotenze, které se objevují krátce po požití alergenu u senzibilizovaného pacienta. Senzibilizace na potravinové alergeny se děje nejčastěji cestou přes gastrointestinální trakt. Typickými alergeny jsou bílkovinné složky potravin. Kromě bílkovinných alergenů se však dle nových poznatků mohou etiologicky uplatňovat také cukerné složky. Příkladem je disacharid galaktóza-alfa-1,3-galaktóza (alfa-gal), který je součástí glykoproteinů a glykolipidů červeného masa neprimátních savců. Jedná se o neobvyklou formu senzibilizace související s předchozím přisátím klíštěte, jejímž důsledkem je opožděná IgE mediovaná anafylaktická reakce na savčí (červené) maso. Příznaky této potravinové alergie nastupují 3-6 hodin po konzumaci. Senzibilizace na alfa-gal může být spojená také se zkříženou reaktivitou na jiné alergeny. Na našem pracovišti byl vyšetřen pacient s anamnézou mnohočetného přisátí klíštěte a anafylaktickou reakcí několik hodin po konzumaci vepřových ledvinek, u něhož se prokázala senzibilizace na ala-gal.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30225 - Allergy

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    21

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    127-129

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database