All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The assessement of antioxidant properties of hops and hop products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F06%3A02%3A_3826" target="_blank" >RIV/14864347:_____/06:02:_3826 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The assessement of antioxidant properties of hops and hop products

  • Original language description

    For evaluation of antioxidative properties of hop and hops product it was examined some advancements of preparation patterns and methods of determination.

  • Czech name

    Hodnocení antioxidacní aktivity chmele a chmelových výrobku

  • Czech description

    Pro hodnocení antioxidacních vlastností chmele a chmelových výrobku bylo zkoušeno nekolik postupu prípravy vzorku a metod stanovení. K extrakci antioxidantu byly použity horká voda nebo methanol. Antioxidacní aktivita byla stanovena postupy vycházejícímiz metod publikova-ných Chaponem (fotometrické stanovení pomocí dipyridil - železitého komplexu), Kanedou (stanovení pomocí volného radikálu DPPH) a Ushidou (stanovení hodnoty EPR-T150). Postup dle Ushidy je prakticky nepoužitelný pro nepatrné diferenceredukcních aktivit jednotlivých vzorku. Postup dle Chapona je v principu použitelný, ale méne citlivý v porovnání s metodou dle Kanedy (DPPH). Stanovení s DPPH bylo provedeno fotometrickou i EPR detekcí, výsledky obou zpusobu detekce dobre korelovaly. Bylozjišteno, že redukcní aktivita methanolových vý-luhu je vyšší než redukcní aktivita výluhu horkovodních. Duvodem je odlišné spektrum extraho-vaných látek. Pro další studium antioxidacních vlastností ruzných chmelu a chmelových výrobku by

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44061" target="_blank" >1B44061: Application of modern methods of antioxidant activity determination to assessement of hop quality and sensorial stability of beer.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Kvasný Prumysl,

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    214-218

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database