Multiplication of lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) in in vitro culture.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F09%3A0R000824" target="_blank" >RIV/25271121:_____/09:0R000824 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Množení brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) v in vitro kultuře.
Original language description
Cílem této práce bylo nalézt vhodné metody pro in vitro namnožení brusinky. Pro in vitro kultivaci byly testovány tři základní typy médií: médium typu WPM (McCown woody plant medium), Andersonovo médium a médium typu MS (Murashige a Skoog) s polovičním obsahem makro a mikroprvků. Do zkoumaných médií byl přidán fytohormon zeatin ve třech pokusných koncentracích 0,5; 1 nebo 2 mg/l. Nejvyšší multiplikační koeficient 3,3 +- 0,2 byl zaznamenán na WPM médiu s koncentrací zeatinu 2 mg/l. Nejnižší multiplikace(1,0 +- 0,0) byla zaznamenána na Andersonově médiu při použití nejnižší koncentrace zeatinu 0,5 mg/l. Na polovičním MS médiu byla u všech použitých koncentrací zeatinu zaznamenána hojná tvorba kalusu na bázi explantátů.
Czech name
Množení brusinky (Vaccinium vitis-idaea L.) v in vitro kultuře.
Czech description
Cílem této práce bylo nalézt vhodné metody pro in vitro namnožení brusinky. Pro in vitro kultivaci byly testovány tři základní typy médií: médium typu WPM (McCown woody plant medium), Andersonovo médium a médium typu MS (Murashige a Skoog) s polovičním obsahem makro a mikroprvků. Do zkoumaných médií byl přidán fytohormon zeatin ve třech pokusných koncentracích 0,5; 1 nebo 2 mg/l. Nejvyšší multiplikační koeficient 3,3 +- 0,2 byl zaznamenán na WPM médiu s koncentrací zeatinu 2 mg/l. Nejnižší multiplikace(1,0 +- 0,0) byla zaznamenána na Andersonově médiu při použití nejnižší koncentrace zeatinu 0,5 mg/l. Na polovičním MS médiu byla u všech použitých koncentrací zeatinu zaznamenána hojná tvorba kalusu na bázi explantátů.
Classification
Type
C - Chapter in a specialist book
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH82232" target="_blank" >QH82232: Research on less known fruit crops and their introduction to agrarian systems.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Book/collection name
Vědecké práce ovocnářské
ISBN
978-80-87030-16-5
Number of pages of the result
6
Pages from-to
—
Number of pages of the book
205
Publisher name
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Place of publication
Holovousy
UT code for WoS chapter
—