Evaluation of Czech currant cultivars planted in commercial growing technology
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000614" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000614 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výsledky hodnocení odrůd rybízu původem z ČR v intenzivním systému pěstování
Original language description
V rámci výzkumu byli porovnáváni zástupci 4 novějších odrůd černého rybízu českého původu (Démon, Fokus, Lota, Morávia), 4 odrůd červeného rybízu (Jesan, Losan, Losinský pozdní, Rubigo) a 4 odrůd bílého rybízu (Jantar, Olin, Orion, Viktoria). Pro komparaci výsledků byly zvoleny odrůdy běžně rozšířené v sortimentu pěstování: černý Ben Conan, červený Rovada, bílý Blanka. Technologie pěstování byla realizována v systému pravokořenných sazenic tvarovaných do dvoukmenného vřetene s oporou, které bylo porovnáváno s tvarovaným keřem. Výsadba byla nakryta fólií upevněnou na konstrukci. Byla instalována půdopokryvná fólie a umělá závlaha. Za účelem produkce vysoce jakostních stolních plodů byla použita standardní ochrana a doplňková výživa. Zvolený spon byl 3 m x 0,8 m. Největší délky hroznů byly zjištěny u odrůdy černého rybízu Lota 11,3 cm (standardní odrůda Ben Conan 8,3 cm), odrůdy červeného rybízu Jesan 10,8 cm (standardní odrůda Rovada 11,0 cm) a odrůdy bílého rybízu Olin 13,5 cm (standardní odrůda Blanka 16,0 cm). Nejvyšší hmotnost sklizně na 1 rostlinu byla zaznamenána u černého rybízu v případě odrůdy Lota 3,08 kg (kontrolní odrůda Ben Conan 1,89 kg), u červeného rybízu u odrůdy Losan 4,45 kg (kontrolní odrůda Rovada 3,12 kg) a u bílého rybízu u odrůdy Viktoria 3,41 kg (kontrolní odrůda Blanka 4,87 kg). Shodně byly v organoleptickém hodnocení hodnoceny všechny odrůdy černého rybízu chuťově lépe než kontrolní odrůda, v případě červených rybízů odrůdy Jesan a Rubigo. Z bílých rybízů chuťově kontrolní odrůdu překonala odrůda Jantar. Diference nastaly v případě termínu sklizňové zralosti. V případě odrůd černého i bílého rybízu byl shodný interval tohoto parametru 18 dnů, u červených rybízů byl zjištěn interval 32 dnů.
Czech name
Výsledky hodnocení odrůd rybízu původem z ČR v intenzivním systému pěstování
Czech description
V rámci výzkumu byli porovnáváni zástupci 4 novějších odrůd černého rybízu českého původu (Démon, Fokus, Lota, Morávia), 4 odrůd červeného rybízu (Jesan, Losan, Losinský pozdní, Rubigo) a 4 odrůd bílého rybízu (Jantar, Olin, Orion, Viktoria). Pro komparaci výsledků byly zvoleny odrůdy běžně rozšířené v sortimentu pěstování: černý Ben Conan, červený Rovada, bílý Blanka. Technologie pěstování byla realizována v systému pravokořenných sazenic tvarovaných do dvoukmenného vřetene s oporou, které bylo porovnáváno s tvarovaným keřem. Výsadba byla nakryta fólií upevněnou na konstrukci. Byla instalována půdopokryvná fólie a umělá závlaha. Za účelem produkce vysoce jakostních stolních plodů byla použita standardní ochrana a doplňková výživa. Zvolený spon byl 3 m x 0,8 m. Největší délky hroznů byly zjištěny u odrůdy černého rybízu Lota 11,3 cm (standardní odrůda Ben Conan 8,3 cm), odrůdy červeného rybízu Jesan 10,8 cm (standardní odrůda Rovada 11,0 cm) a odrůdy bílého rybízu Olin 13,5 cm (standardní odrůda Blanka 16,0 cm). Nejvyšší hmotnost sklizně na 1 rostlinu byla zaznamenána u černého rybízu v případě odrůdy Lota 3,08 kg (kontrolní odrůda Ben Conan 1,89 kg), u červeného rybízu u odrůdy Losan 4,45 kg (kontrolní odrůda Rovada 3,12 kg) a u bílého rybízu u odrůdy Viktoria 3,41 kg (kontrolní odrůda Blanka 4,87 kg). Shodně byly v organoleptickém hodnocení hodnoceny všechny odrůdy černého rybízu chuťově lépe než kontrolní odrůda, v případě červených rybízů odrůdy Jesan a Rubigo. Z bílých rybízů chuťově kontrolní odrůdu překonala odrůda Jantar. Diference nastaly v případě termínu sklizňové zralosti. V případě odrůd černého i bílého rybízu byl shodný interval tohoto parametru 18 dnů, u červených rybízů byl zjištěn interval 32 dnů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111A141" target="_blank" >QI111A141: Investigation of new technologies in growing gooseberries and currants with focus on quality and use of fruits.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
24
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
17-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—