Propagation of sour cherry in in vitro culture conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000122" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000122 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury
Original language description
Cílem této práce byl výzkum technik sterilizace počátečního explantátu a následná in vitro kultivace tří odrůd višně ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ a ´Vítova´. Jako sterilizační činidlo byl využit chlorid rtuťnatý v koncentraci 0,15 %. Povrchová dezinfekce pomocí chloridu rtuťnatého dopadla u studovaných genotypů višně obecné úspěšně a zvolené chemické činidlo vykazovalo vysokou sterilizační účinnost. Po sterilizaci se vyskytovaly viditelné mikrobiální kontaminace pouze u 8 z celkového počtu 39 počátečního explantátu. U genotypu ´Újfehértoi fürtös´ na MS médiu koncentrací BAP 4 mg · l-1 byl dosažen nejvyšší koeficient množení 10,7. Nejnižší multiplikace v našich pokusech byla zaznamenána na MS médiu s nejnižší koncentrací BAP 1 mg · l-1 u odrůdy ´Vítova´, kde nedocházelo téměř k žádnému množení, a multiplikační koeficient byl roven 1,1. Vzhledem k rozdílným koeficientům multiplikace dosaženým v našich pokusech se prokázalo, že u višně je nutno provádět další výzkum in vitro množení až na úroveň jednotlivých genotypů.
Czech name
Rozmnožování višně v podmínkách in vitro kultury
Czech description
Cílem této práce byl výzkum technik sterilizace počátečního explantátu a následná in vitro kultivace tří odrůd višně ´Újfehértoi fürtös´, ´Vackova´ a ´Vítova´. Jako sterilizační činidlo byl využit chlorid rtuťnatý v koncentraci 0,15 %. Povrchová dezinfekce pomocí chloridu rtuťnatého dopadla u studovaných genotypů višně obecné úspěšně a zvolené chemické činidlo vykazovalo vysokou sterilizační účinnost. Po sterilizaci se vyskytovaly viditelné mikrobiální kontaminace pouze u 8 z celkového počtu 39 počátečního explantátu. U genotypu ´Újfehértoi fürtös´ na MS médiu koncentrací BAP 4 mg · l-1 byl dosažen nejvyšší koeficient množení 10,7. Nejnižší multiplikace v našich pokusech byla zaznamenána na MS médiu s nejnižší koncentrací BAP 1 mg · l-1 u odrůdy ´Vítova´, kde nedocházelo téměř k žádnému množení, a multiplikační koeficient byl roven 1,1. Vzhledem k rozdílným koeficientům multiplikace dosaženým v našich pokusech se prokázalo, že u višně je nutno provádět další výzkum in vitro množení až na úroveň jednotlivých genotypů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Research Pomological Centre</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
12-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—