Methodology of minimizing the content of pesticide residues in stone fruit using plant protection and long-term storage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000051" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metodika minimalizace obsahu reziduí pesticidů u peckovin s využitím ochrany rostlin a dlouhodobého skladování
Original language description
Certifikovaná metodika je určena pěstitelům ovoce zabývajících se integrovanou ochranou peckovin, a skladovatelům, kteří již využívají moderní technologie skladování. Poskytuje informace o degradaci reziduí pesticidů na základě modelového postřikového plánu, který zahrnuje klíčové pesticidy používané v ochraně peckovin. Nejsou zde zahrnuty nově registrované přípravky, jejichž degradaci by bylo třeba studovat v dalších návazných výzkumných aktivitách. Zároveň je přehledem informací o vybraných typech skladování pro vybrané typy peckovin. Zpracované poznatky najdou též uplatnění v oblasti výuky nebo vzdělávání odborníků v praxi. Na základě získaných výsledků a popisu v dané metodice lze říci, že skladování vybraných druhů peckovin s využitím obalů s modifikovanou atmosférou a posklizňovým ošetřením ozonem dochází v rámci doby skladování ke snižování obsahu reziduí pesticidů proti hodnotám reziduí u právě sklizených plodů. Proto je skutečností, že tyto metody lze doporučit pro dlouhodobé skladování peckovin při zachování velice nízké hladiny reziduí.
Czech name
Metodika minimalizace obsahu reziduí pesticidů u peckovin s využitím ochrany rostlin a dlouhodobého skladování
Czech description
Certifikovaná metodika je určena pěstitelům ovoce zabývajících se integrovanou ochranou peckovin, a skladovatelům, kteří již využívají moderní technologie skladování. Poskytuje informace o degradaci reziduí pesticidů na základě modelového postřikového plánu, který zahrnuje klíčové pesticidy používané v ochraně peckovin. Nejsou zde zahrnuty nově registrované přípravky, jejichž degradaci by bylo třeba studovat v dalších návazných výzkumných aktivitách. Zároveň je přehledem informací o vybraných typech skladování pro vybrané typy peckovin. Zpracované poznatky najdou též uplatnění v oblasti výuky nebo vzdělávání odborníků v praxi. Na základě získaných výsledků a popisu v dané metodice lze říci, že skladování vybraných druhů peckovin s využitím obalů s modifikovanou atmosférou a posklizňovým ošetřením ozonem dochází v rámci doby skladování ke snižování obsahu reziduí pesticidů proti hodnotám reziduí u právě sklizených plodů. Proto je skutečností, že tyto metody lze doporučit pro dlouhodobé skladování peckovin při zachování velice nízké hladiny reziduí.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
10406 - Analytical chemistry
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-87030-79-0
Regulation ID
66615/2020-MZE-18140
Technical parameters
Ministerstvo zemědělství ČR schválilo publikaci jako certifikovanou metodiku a doporučilo ji pro využití v zemědělské praxi. Publikaci bylo uděleno Osvědčení číslo 66615/2020-MZE-18140 v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje“.
Economical parameters
Předpokládaný ekonomický přínos je očekáván i v řadách pěstitelů peckovin a skladovatelů ovoce. Metodika je aplikovatelná na celý segment výroby uvedených druhů peckového ovoce. Pro kalkulaci bylo využito průměru ročních výnosů ovocných druhů z let 2012-2018, kdy byla průměrná sklizeň třešní 9 570 t, meruněk 6 840 t a slivoní 25 300 t. Výrobní cena těchto plodin byla odhadnuta pro rok 2019 na 42,6 Kč/kg pro třešně, 23,8 Kč/kg pro meruňky a 10,9 Kč/kg pro slivoně. Skladování vede k nárůstu výrobní ceny produktů minimálně o 25 %. Pro výpočty jsme kalkulovali s průměrným sedmiletým výnosem jednotlivých ovocných druhů, pětiletým obdobím realizace opatření, naskladněním ovoce ve výši 25 % z průměrné roční produkce a odhadovanou výrobní cenou za rok 2019. Ve výpočtu není zohledněn aktuální vývoj cen a inflace v ČR. Při uplatnění této metodiky lze odhadnout celkové ovlivnění produkce peckového ovoce v objemu 4,5 mld. Kč. Použitý zdroj: Situační a výhledová zpráva Ovoce 2019 (Buchtová).
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, odbor zemědělských komodit, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů