All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The beach plum and possibilities for in vitro multiplication

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000015" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000015 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Slivoň pobřežní a možnosti jejího množení v in vitro kultuře

  • Original language description

    Slivoň pobřežní (Prunus maritima Marsh.) je ceněna pro své chutné plody. Dají se konzumovat přímo, ale lze je i odšťavnit nebo upravit zavařením. Vegetativně množené pravokořenné rostliny jsou nejkvalitnější, avšak řízkování nebývá u této slivoně příliš úspěšné. Cílem naší práce byl výzkum technik pro in vitro množení tohoto druhu. Použili jsme živné médium Murashige a Skoog se 30 mg/L sacharózy, 4 mg/L kyseliny askorbové a s přídavkem 6-benzylaminopurinu nebo thidiazuronu v různých koncentracích. Nejvyšší multiplikační koeficient (2,6) jsme zaznamenali při dávce 1 mg/L benzylaminopurinu, přičemž s jeho rostoucí koncentrací se koeficient snižoval. U thidiazuronu jsme v rozmezí zkoumaných koncentrací žádný inhibiční účinek nepozorovali, a přídavek 1 i 2 mg/L vyvolal téměř stejnou intenzitu množení jako 1 mg/L 6-benzylaminopurinu. Dosažené výsledky ukazují, že slivoň pobřežní lze pokusně množit v in vitro kultuře na agarových živných médiích.

  • Czech name

    Slivoň pobřežní a možnosti jejího množení v in vitro kultuře

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    2

  • Pages from-to

    62-63

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database