Evaluation of growth and production parameters of selected plum varieties in 2019–2023
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000032" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000032 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vpovsuo.cz/hodnoceni-rustovych-a-produkcnich-parametru-vybranych-odrud-slivoni-v-letech-2019-2023/" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/hodnoceni-rustovych-a-produkcnich-parametru-vybranych-odrud-slivoni-v-letech-2019-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.60702/c37j-6882" target="_blank" >10.60702/c37j-6882</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní v letech 2019–2023
Original language description
Článek byl vydán v podzimním čísle Vědeckých prácí ovocnářských (č. 30/2/24), Pojednává o zhodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní. Slivoně jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce pěstovaného v České republice. Poptávka po švestkách se zvyšuje nejen za účelem zpracování do marmelád, povidel nebo na pálení, ale začíná se zvyšovat i poptávka po samotných plodech jako desertním ovoci. Proto je nezbytné, aby šlechtitelské stanice produkovaly genotypy vhodné pro konzum i zpracování. Důležité je pak hodnocení růstových parametrů, kvality plodů a plodnosti většiny dostupných odrůd na trhu v místních klimatických podmínkách daného regionu. Při nevhodném výběru odrůd dochází k velkým ekonomickým ztrátám. Pro tuto studii byly vybrány odrůdy ‘Bluefree’, ‘Čačanská lepotica’, ‘Haganta’, ‘Jojo’, ‘Jubileum’, ‘Presenta’, ‘President’, ‘Simona’, ‘Tophit’, ‘Kulinaria’. Stromy byly hodnoceny v přirozených podmínkách sadu po dobu 5 let. Sledovány byly parametry násada květů, násada plodů, doba kvetení a sklizně, velikost plodů, celková kvalita plodů a cukernatost. Odrůdy ‘Bluefree’, ‘Haganta’, ‘Kulinaria’ a ‘President’ dosáhly největší velikosti plodů a vysokých hodnot cukernatosti a byly tedy nejvhodnější pro pěstování za účelem přímé konzumace. Nejvyšší cukernatost pak měly odrůdy ‘Haganta’, ‘President’ a ‘Presenta’, čímž se nejvíce hodily pro zpracovatelský průmysl.
Czech name
Hodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní v letech 2019–2023
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
—
e-ISSN
2695-1347
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
23-31
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—