All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wheats with different grain colour and their use in food processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F11%3A%230000596" target="_blank" >RIV/25328859:_____/11:#0000596 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství

  • Original language description

    Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsah

  • Czech name

    Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství

  • Czech description

    Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsah

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GE - Plant cultivation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Study and characterization of the cereals with high nutritive value for special bakery and pastry utilization.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    59

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    117-123

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database