Influence of storage conditions on germination ability and content of nutrients in grain crops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3A%230000714" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:#0000714 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/12:00000291
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv podmínek skladování na klíčivost a obsah živin v zrninách
Original language description
Byly hodnoceny změny v ukazatelích klíčivosti (klíčivost-CK, energie-EK a rychlost klíčení-RK) a obsahu vybraných živin (škrob, beta-glukany, tuk, dusík-N) v zrninách (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách) v průběhu skladování celého zrna po dobu 24 měsíců v prostředí s modifikovanou atmosférou (vakuum, N2). Sledované ukazatele se významně lišily u jednotlivých druhů i odrůd. Obecně nebyla zjištěna průkazná diference mezi variantou ošetření s vakuem nebo N2 a interakcemi mezi modifikovanouatmosférou a délkou skladování. Délka skladování měla negativní vliv na CK (zejména u ječmene, ovsa, tritikale a hrachu) a RK (u hrachu). Byly nalezeny neprůkazné pozitivní trendy vlivu skladování na zvýšení obsahu tuku, EK (u ovsa, pšenice a kukuřice)a RK (u ovsa). Pozorovaný nárůst obsahu tuku může důsledkem metabolických změn v průběhu skladování.
Czech name
Vliv podmínek skladování na klíčivost a obsah živin v zrninách
Czech description
Byly hodnoceny změny v ukazatelích klíčivosti (klíčivost-CK, energie-EK a rychlost klíčení-RK) a obsahu vybraných živin (škrob, beta-glukany, tuk, dusík-N) v zrninách (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách) v průběhu skladování celého zrna po dobu 24 měsíců v prostředí s modifikovanou atmosférou (vakuum, N2). Sledované ukazatele se významně lišily u jednotlivých druhů i odrůd. Obecně nebyla zjištěna průkazná diference mezi variantou ošetření s vakuem nebo N2 a interakcemi mezi modifikovanouatmosférou a délkou skladování. Délka skladování měla negativní vliv na CK (zejména u ječmene, ovsa, tritikale a hrachu) a RK (u hrachu). Byly nalezeny neprůkazné pozitivní trendy vlivu skladování na zvýšení obsahu tuku, EK (u ovsa, pšenice a kukuřice)a RK (u ovsa). Pozorovaný nárůst obsahu tuku může důsledkem metabolických změn v průběhu skladování.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI101B088" target="_blank" >QI101B088: Effective ecological inactivation method of stored-product pests in plant seeds produce</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
12, příloha
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
171-174
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—