Bakery products with the addition of non-traditional cereals fortified with folic acid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3A%230000715" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:#0000715 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027022:_____/12:00000333
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou
Original language description
Cílem této práce bylo vyvinout recepturu pekařských výrobků s přídavkem netradičních obilovin s vyšší nutriční hodnotou a obohacených kyselinou listovou. V receptuře běžného a jemného pečiva (houska, resp. loupák) byla část pšeničné mouky hladké nahrazena mlýnskými frakcemi vybraných materiálů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným typem zrna a ječmene s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.). Z nutričních ukazatelů byly sledovány u pekařských výrobků zejména obsahy bílkovin, celkové vlákniny potravy, celkových polyfenolů, vitaminů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacinu, kyseliny pantothenové a přidané kyseliny listové. K senzorickému hodnocení vzhledu, vůně, chuti, intenzity pachuti, textury a celkového dojmu byla použita stupnicová metoda s grafickou stupnicí.
Czech name
Pekařské výrobky s přídavkem netradičních obilovin, obohacené kyselinou listovou
Czech description
Cílem této práce bylo vyvinout recepturu pekařských výrobků s přídavkem netradičních obilovin s vyšší nutriční hodnotou a obohacených kyselinou listovou. V receptuře běžného a jemného pečiva (houska, resp. loupák) byla část pšeničné mouky hladké nahrazena mlýnskými frakcemi vybraných materiálů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), pšenice seté (Triticum aestivum L.) s barevným typem zrna a ječmene s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.). Z nutričních ukazatelů byly sledovány u pekařských výrobků zejména obsahy bílkovin, celkové vlákniny potravy, celkových polyfenolů, vitaminů B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), niacinu, kyseliny pantothenové a přidané kyseliny listové. K senzorickému hodnocení vzhledu, vůně, chuti, intenzity pachuti, textury a celkového dojmu byla použita stupnicová metoda s grafickou stupnicí.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Study and characterization of the cereals with high nutritive value for special bakery and pastry utilization.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
60
Issue of the periodical within the volume
12, příloha
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
427-430
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—