Contamination of oats by Fusarium mycotoxins and occurence of their producers
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3A%230000743" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:#0000743 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2013/18-21" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2013/18-21</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
Original language description
Kontaminace fuzáriovými mykotoxiny a přítomnost patogenů Fusarium byla sledována u 119 vzorků ovsa sklizeného v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah nivalenolu (NIV). Většina vzorků ovsa splnila limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů v ovsu určeném pro potravinářské zpracování, ve kterém je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) ve výši 1750 ?g/kg a zearalenonu (ZEA) ve výši 100 ?g/kg. Všechny vzorky ovsa splnily limit pro DON, dva vzorky (tj. 2 % z analyzovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA. Maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 ?g/kg. Evropskou Komisí navržený a v současné době diskutovaný limit pro součet obsahu T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 ?g/kg by splnily všechny vzorky. Nejčastěji zjištěným patogenem z rodu Fusarium na zrnu ovsa bylo F. poae, které bylo v průměru let zjištěno u 64 % všech vzorků. Druhým nejča
Czech name
Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
Czech description
Kontaminace fuzáriovými mykotoxiny a přítomnost patogenů Fusarium byla sledována u 119 vzorků ovsa sklizeného v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah nivalenolu (NIV). Většina vzorků ovsa splnila limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů v ovsu určeném pro potravinářské zpracování, ve kterém je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) ve výši 1750 ?g/kg a zearalenonu (ZEA) ve výši 100 ?g/kg. Všechny vzorky ovsa splnily limit pro DON, dva vzorky (tj. 2 % z analyzovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA. Maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 ?g/kg. Evropskou Komisí navržený a v současné době diskutovaný limit pro součet obsahu T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 ?g/kg by splnily všechny vzorky. Nejčastěji zjištěným patogenem z rodu Fusarium na zrnu ovsa bylo F. poae, které bylo v průměru let zjištěno u 64 % všech vzorků. Druhým nejča
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GF - Diseases, pests, weeds and plant protection
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Assessment of causes and possibilities of limiting new risks associated with the occurrence of Fusarium mycotoxins and their conjugated forms in cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
18-21
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—