Mycotoxins in unprocessed cereals harvested in the Czech Republic in years 2010-2013
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000005" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013
Original language description
V letech 2010–2013 byl sledován v potravinářské pšenici, žitě a ve sladovnickém ječmeni obsah legislativně limitovaných fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Zjištěné hodnoty byly srovnány s maximálním přípustným obsahem podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla značně závislá na ročníku sklizně, a to s různým vlivem na různé druhy obilovin a na oba sledované mykotoxiny. Vliv ročníku se projevil více u ječmene a u žita než u pšenice. U pšenice byla úroveň kontaminace mykotoxinem DON obecně vyšší, než u ječmene a žita, avšak s menší závislostí na ročníku. Ze získaných výsledků je zřejmé, že vliv jednotlivých rizikových faktorů a zejména jejich vzájemných interakcí na úroveň kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny a se může u různých druhů obilovin lišit.
Czech name
Mykotoxiny v potravinářských obilovinách sklizených v ČR v letech 2010-2013
Czech description
V letech 2010–2013 byl sledován v potravinářské pšenici, žitě a ve sladovnickém ječmeni obsah legislativně limitovaných fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA). Zjištěné hodnoty byly srovnány s maximálním přípustným obsahem podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla značně závislá na ročníku sklizně, a to s různým vlivem na různé druhy obilovin a na oba sledované mykotoxiny. Vliv ročníku se projevil více u ječmene a u žita než u pšenice. U pšenice byla úroveň kontaminace mykotoxinem DON obecně vyšší, než u ječmene a žita, avšak s menší závislostí na ročníku. Ze získaných výsledků je zřejmé, že vliv jednotlivých rizikových faktorů a zejména jejich vzájemných interakcí na úroveň kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny a se může u různých druhů obilovin lišit.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Comprehensive strategy for decreasing a negative impact of Fusarium spp. toxicogenic fungi infection in cereals and their derivated products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Odborný seminář a workshop s mezinárodní účastí "Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
54-59
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 27, 2013
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—