Naked oat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nahý oves
Original language description
Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.
Czech name
Nahý oves
Czech description
Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Assessment of causes and possibilities of limiting new risks associated with the occurrence of Fusarium mycotoxins and their conjugated forms in cereals</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
A 7035
Regulation ID
14309/2013-MZE-17221
Technical parameters
Metodika je určena především zemědělcům v prvovýrobě a jejich poradcům, může být využita i zpracovateli nahého ovsa. Informace budou k dispozici i studentům středních a vysokých škol a jejich pedagogům, výzkumníkům a další odborné veřejnosti. Informace uvedené v metodice mají motivovat zemědělce i zpracovatele k zavedení nahého ovsa do sortimentu využívaných plodin a poskytnout jim informace k ekonomicky efektivní produkci.
Economical parameters
Pěstitelům i zpracovatelům přináší využití nahého ovsa výhodu v úspoře skladovacích a dopravních nákladů, nákladů na loupání i větší výtěžnost (90 % i více) oproti pluchatému ovsu (50-55 %) a méně odpadů. V současnosti není v Evropě poptávka po nahém ovsu uspokojena. Při výnosech kolem 3 t.ha-1 a ceně 4700- 6 000 Kč za 1 tunu je nahý oves, zvláště v době přebytku běžných obilovin na trhu, ekonomicky zajímavou plodinou. Vzhledem k výnosu a výtěžnosti by cena nahého ovsa v relaci k ovsu pluchatému měla být větší než 1,45:1 (Moudrý, Čermák 1995). Současné pěstitelské plochy nahého ovsa se v České republice pohybují mezi 3000-4000 ha. Existuje předpoklad nárůstu ploch a tím i odbytu, při lepším průzkumu exportních možností a propagaci na domácím trhu.
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství, odbor rostlinných komodit
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů