All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nahý oves

  • Original language description

    Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.

  • Czech name

    Nahý oves

  • Czech description

    Metodika vychází z dlouhodobého zkoumání nahého ovsa Avena sativa spec. nuda L v České republice a přejímá i zahraniční zkušenosti. V úvodu je stručně charakterizován původ a historie pěstování ovsa nahého, dále je popsána jeho fylogeneze, požadavky na prostředí a agrotechnika včetně založení porostů a jejich ošetřování během vegetace, regulace škodlivých činitelů, sklizeň a posklizňové ošetření. Metodika se zabývá i kvalitou a využitím ovesného zrna a také ekonomickými aspekty pěstování nahého ovsa.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Assessment of causes and possibilities of limiting new risks associated with the occurrence of Fusarium mycotoxins and their conjugated forms in cereals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    A 7035

  • Regulation ID

    14309/2013-MZE-17221

  • Technical parameters

    Metodika je určena především zemědělcům v prvovýrobě a jejich poradcům, může být využita i zpracovateli nahého ovsa. Informace budou k dispozici i studentům středních a vysokých škol a jejich pedagogům, výzkumníkům a další odborné veřejnosti. Informace uvedené v metodice mají motivovat zemědělce i zpracovatele k zavedení nahého ovsa do sortimentu využívaných plodin a poskytnout jim informace k ekonomicky efektivní produkci.

  • Economical parameters

    Pěstitelům i zpracovatelům přináší využití nahého ovsa výhodu v úspoře skladovacích a dopravních nákladů, nákladů na loupání i větší výtěžnost (90 % i více) oproti pluchatému ovsu (50-55 %) a méně odpadů. V současnosti není v Evropě poptávka po nahém ovsu uspokojena. Při výnosech kolem 3 t.ha-1 a ceně 4700- 6 000 Kč za 1 tunu je nahý oves, zvláště v době přebytku běžných obilovin na trhu, ekonomicky zajímavou plodinou. Vzhledem k výnosu a výtěžnosti by cena nahého ovsa v relaci k ovsu pluchatému měla být větší než 1,45:1 (Moudrý, Čermák 1995). Současné pěstitelské plochy nahého ovsa se v České republice pohybují mezi 3000-4000 ha. Existuje předpoklad nárůstu ploch a tím i odbytu, při lepším průzkumu exportních možností a propagaci na domácím trhu.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství, odbor rostlinných komodit

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů