Quality of food wheat harvested in the Czech Republic within 2011 ? 2013
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F14%3A%230000812" target="_blank" >RIV/25328859:_____/14:#0000812 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013
Original language description
Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 ? 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou
Czech name
Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013
Czech description
Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 ? 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
62
Issue of the periodical within the volume
8, příloha
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
18-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—