Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000077" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000077 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Original language description
Workshop je zaměřen na schopnost pšenice syntetizovat anthocyaniny a karotenoidy v zrnu pšenice. Jedná se o důležité látky vykazující antioxidační účinek příznivý pro zdraví konzumentů. Workshopu se zúčastnilo 23 lidí. Na workshopu vystoupili s přednáškami: Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D., Ing. Mária Presinszká, Ing. Klára Štiasna, Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně), Ing. Petr Martinek, CSc., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D. (Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž), Ing. Matyáš Orsák, Ph.D. (ČZU Praha), Doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc. (LF UP Olomouc), Mgr. Bohumila Matysová (PRO-BIO, s. r. o.), odpoledne se konala exkurze do pokusů se zvířaty Ing. Mgr. Eva Mrkvicová, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně). Na tomto pracovišti využívány moderní analytické metody pro studium jednotlivých typů anthokyanů a karotenoidů a jejich koncentrace v zrnech během chovu. Účinek těchto látek je testován na drůbeži.
Czech name
Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Czech description
Workshop je zaměřen na schopnost pšenice syntetizovat anthocyaniny a karotenoidy v zrnu pšenice. Jedná se o důležité látky vykazující antioxidační účinek příznivý pro zdraví konzumentů. Workshopu se zúčastnilo 23 lidí. Na workshopu vystoupili s přednáškami: Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D., Ing. Mária Presinszká, Ing. Klára Štiasna, Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně), Ing. Petr Martinek, CSc., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D. (Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž), Ing. Matyáš Orsák, Ph.D. (ČZU Praha), Doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc. (LF UP Olomouc), Mgr. Bohumila Matysová (PRO-BIO, s. r. o.), odpoledne se konala exkurze do pokusů se zvířaty Ing. Mgr. Eva Mrkvicová, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně). Na tomto pracovišti využívány moderní analytické metody pro studium jednotlivých typů anthokyanů a karotenoidů a jejich koncentrace v zrnech během chovu. Účinek těchto látek je testován na drůbeži.
Classification
Type
W - Workshop organization
CEP classification
GE - Plant cultivation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Event location
Brno
Event country
CZ - CZECH REPUBLIC
Event starting date
—
Event ending date
—
Total number of attendees
23
Foreign attendee count
1
Type of event by attendee nationality
CST - Celostátní akce