New genetic resource of spring barley with high nutrition value of grain for non-traditional food processing
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000048 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování
Original language description
Sesterské linie ječmene jarního KM 2454-46-M a KM2454-46-S s bezpluchým typem zrna, vytvořené křížením vlastního výchozího genetického zdroje, linie KM 1057-1906 s odrůdou Wanubet byly vybrané na základě třídění podle typu zrna („M“ - moučné vs. „S“ – sklovité zrno), víceletého hodnocení chemického složení zrna a úrovně hospodářských znaků a vlastností při zkoušení v polních podmínkách. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí škrobu, danou přítomností recesivní alely wax (potvrzenou aplikací ins-del molekulárních markerů). Vzájemně se odlišují geneticky determinovanými rozdíly v obsahu neškrobových polysacharidů (statisticky vyšší podíl beta-glukanů a nižší obsah arabinoxylanů v sušině zrna byl stanoven u linie s označením „M“) a v obsahu esenciálních aminokyselin ( linie s označením „S“ se vyznačuje statisticky významně zvýšeným obsahem esenciálních aminokyselin, zejména lyzínu a threoninu). Tyto pokročilé, fenotypicky vyrovnané linie, mají jarní typ růstu, nižší úrovní produktivity, nízkou HTZ, dobrou odolností poléhání, střední odolnost vůči padlí travnímu a dalším listovým chorobám. Využití těchto genetických zdrojů je směrováno do oblasti výzkumu a vývoje nových genetických zdrojů ječmene, resp. odrůd ječmene jarního s bezpluchým zrnem pro specifické potravinářské zpracování nebo krmné účely.
Czech name
Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování
Czech description
Sesterské linie ječmene jarního KM 2454-46-M a KM2454-46-S s bezpluchým typem zrna, vytvořené křížením vlastního výchozího genetického zdroje, linie KM 1057-1906 s odrůdou Wanubet byly vybrané na základě třídění podle typu zrna („M“ - moučné vs. „S“ – sklovité zrno), víceletého hodnocení chemického složení zrna a úrovně hospodářských znaků a vlastností při zkoušení v polních podmínkách. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí škrobu, danou přítomností recesivní alely wax (potvrzenou aplikací ins-del molekulárních markerů). Vzájemně se odlišují geneticky determinovanými rozdíly v obsahu neškrobových polysacharidů (statisticky vyšší podíl beta-glukanů a nižší obsah arabinoxylanů v sušině zrna byl stanoven u linie s označením „M“) a v obsahu esenciálních aminokyselin ( linie s označením „S“ se vyznačuje statisticky významně zvýšeným obsahem esenciálních aminokyselin, zejména lyzínu a threoninu). Tyto pokročilé, fenotypicky vyrovnané linie, mají jarní typ růstu, nižší úrovní produktivity, nízkou HTZ, dobrou odolností poléhání, střední odolnost vůči padlí travnímu a dalším listovým chorobám. Využití těchto genetických zdrojů je směrováno do oblasti výzkumu a vývoje nových genetických zdrojů ječmene, resp. odrůd ječmene jarního s bezpluchým zrnem pro specifické potravinářské zpracování nebo krmné účely.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centre for Innovative Use and Strengthening of Competitiveness of Czech Brewery Raw Materials and Products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
KM2454
Numerical identification
—
Technical parameters
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž Datum uzavření smlouvy: 10. 3. 2017. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Economical parameters
Materiály se vyznačují sníženým podílem polysacharidu amylózy o 10-15 % (změna fyzikálně-chemických vlastností škrobu), zvýšeným obsahem beta-glukanů o 1-2,7 g.kg-1 (tj. o 27-72,9 % v sušině zrna) a o 44,6-118 % vyšším podílem aminokyselin threoninu a lyzínu v N-látkách zrna vůči standardním odrůdám ječmene jarního.
Application category by cost
—
Owner IČO
25328859
Owner name
Agrotest fyto, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—