Wheat grain quality in Kroměříž variety trial 2019
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000024" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000024 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_1/16_22.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2020/2020_1/16_22.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2019
Original language description
Byla hodnocena technologická kvalita 106 odrůd ozimé pšenice. Odrůdy byly pěstovány v roce 2019 v polním pokusu v Kroměříži dvěma technologiemi s rozdílnou úrovní hnojení (extenzivní technologie: 70 kg N/ha, intenzivní technologie: 256 kg N/ha), fungicidního ošetření (extenzivní technologie: bez ošetření, intenzivní technologie: dvě aplikace za vegetaci) a aplikace morforegulátorů (extenzivní technologie: bez aplikace, intenzivní: dvě aplikace za vegetaci). U sklizeného zrna byla hodnocena kvalita (číslo poklesu, obsah dusíkatých látek, Zelenyho test, objemová hmotnost, HTZ). Výnos na rozdíl od minulých let nemohl být hodnocen kvůli silnému poškození parcel hraboši. V intenzivní technologii byly v průměru statisticky významně lepší všechny sledované kvalitativních parametry, reakce jednotlivých odrůd na změnu intenzity pěstování se však lišila. K významnému zlepšení kvality bílkovin (Zelenyho test) došlo zejména u odrůd s dobrou kvalitou (E, A). Na objemové hmotnosti se pozitivně projevila intenzivní technologie zejména u odrůd, které měly v extenzivní technologii hodnoty objemové hmotnosti nízké. Naše výsledky potvrzují, že k volbě agrotechnických zásahů u pšenice je nutno přistupovat diferencovaně, s ohledem na požadavky jednotlivých odrůd a zamýšleného užití sklizeného zrna.
Czech name
Kvalita odrůd ozimé pšenice v polním pokusu v Kroměříži v roce 2019
Czech description
Byla hodnocena technologická kvalita 106 odrůd ozimé pšenice. Odrůdy byly pěstovány v roce 2019 v polním pokusu v Kroměříži dvěma technologiemi s rozdílnou úrovní hnojení (extenzivní technologie: 70 kg N/ha, intenzivní technologie: 256 kg N/ha), fungicidního ošetření (extenzivní technologie: bez ošetření, intenzivní technologie: dvě aplikace za vegetaci) a aplikace morforegulátorů (extenzivní technologie: bez aplikace, intenzivní: dvě aplikace za vegetaci). U sklizeného zrna byla hodnocena kvalita (číslo poklesu, obsah dusíkatých látek, Zelenyho test, objemová hmotnost, HTZ). Výnos na rozdíl od minulých let nemohl být hodnocen kvůli silnému poškození parcel hraboši. V intenzivní technologii byly v průměru statisticky významně lepší všechny sledované kvalitativních parametry, reakce jednotlivých odrůd na změnu intenzity pěstování se však lišila. K významnému zlepšení kvality bílkovin (Zelenyho test) došlo zejména u odrůd s dobrou kvalitou (E, A). Na objemové hmotnosti se pozitivně projevila intenzivní technologie zejména u odrůd, které měly v extenzivní technologii hodnoty objemové hmotnosti nízké. Naše výsledky potvrzují, že k volbě agrotechnických zásahů u pšenice je nutno přistupovat diferencovaně, s ohledem na požadavky jednotlivých odrůd a zamýšleného užití sklizeného zrna.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
16-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—