All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

New genetic resources of spring oat in the national cereal collection

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000038" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/54_59.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2021/2021_2/54_59.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Nové genetické zdroje ovsa jarního v národní kolekci obilnin

  • Original language description

    Kolekce genetických zdrojů ovsa je každoročně rozšiřována o nové perspektivní materiály. Cílem této studie bylo porovnat 15 nových genetických zdrojů ovsa, které byly do kolekce zařazeny v letech 2018 a 2019. Byly sledovány jak biologické a hospodářské charakteristiky, tak i chemické složení zrna. Nejvíce variabilními znaky byly výnos zrna (Vk=38,48 %) a obsah vlákniny (Vk=36,39 %). Jednotlivé vegetační ročníky se statisticky průkazně lišily ve výšce rostlin, vegetační době a výnosu zrna. V rámci porovnání jednotlivých odrůd dosáhly nejvyšších průměrných výnosů zrna české odrůdy Sagar (7,25 t/ha) a Norbert (7,04 t/ha). Nejvyšších hodnot hmotnosti tisíce zrn dosáhly odrůdy AC Morgan (35,5 g) a Bingo (35,3 g). Z chemického složení zrna byl sledován obsah dusíkatých látek, škrobu, vlákniny a tuku. Nejvyššího obsahu dusíkatých látek dosáhly bezpluché odrůdy Hynek (19,7 %) a Patrik (19,5 %), které zároveň měly i nejvyšší obsahy škrobu. Průměrné hodnoty obsahu tuku se pohybovaly od 4,3 % do 6,7 %. V rámci korelací byly nalezeny velmi vysoce statisticky průkazné vztahy mezi obsahem dusíkatých látek a výnosem zrna (r=-0,67***), obsahem dusíkatých látek a obsahem vlákniny (r=-0,59***), obsahem vlákniny a obsahem škrobu (r=-0,93***), mezi obsahem vlákniny a obsahem tuku (r=-0,59***) a mezi obsahem tuku a podílem pluch (r=-0,58***).

  • Czech name

    Nové genetické zdroje ovsa jarního v národní kolekci obilnin

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

    1213-3981

  • Volume of the periodical

    29

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    54-59

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database