A new genetic source of spring barley with a combination of improved nutritional parameters for human nutrition
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000068" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000068 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu
Original language description
Linie ječmene jarního KM_2693_56_19 byla vybraná na základě výsledků hodnocení obsahu volného fytátu v zrně screeningovým kolorimetrickým testem v raných generacích, stanovení obsahu kyseliny fytové a volného fosfátu v zrně standardními chemickými metodami a na základě výsledků analýz obsahu beta-glukanů v zrně v letech 2019-2021. Jedná se o linii ječmene s jarním typem růstu a bezpluchým typem zrna. Významným přínosem daného genetického zdroje je chemickými analýzami potvrzený snížený obsah kyseliny fytové, zvýšený obsah fosfátu v zrně (tj. 61,1 % volného stravitelného fosforu, oproti 13,2 % u kontrolních odrůd) a současně vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, tj. o polovinu více než činil průměr dosažený u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd). Vytvořená linie se proto může uplatnit jako vhodný výchozí materiál ve šlechtění jarního ječmene pro přímé potravinářské účely a může být rovněž využita při dalším řešení výzkumné problematiky dvouřadého nesladovnického ječmene jarního s bezpluchým typem zrna.
Czech name
Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu
Czech description
—
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TN01000062" target="_blank" >TN01000062: Biotechnological centre for plant genotyping</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
KM17- V14
Numerical identification
—
Technical parameters
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje. Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž. Datum uzavření smlouvy: 20. 12. 2021. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: +420 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Economical parameters
Předávaný nový genetický zdroj se vyznačuje bezpluchým zrnem a chemicky ověřeným sníženým obsahem kyseliny fytové. Z celkového obsahu fosforu je v zrně linie KM_2693_56_19 téměř 61,1 % zastoupeno v podobě volného stravitelného fosfátu (což je 4,6 x více než u kontrolních odrůd – bezpluché odrůdy AF Cesar a pluchaté sladovnické odrůdy KWS Irina). Dále má zvýšený obsah beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, oproti 3,41 % u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd).
Application category by cost
—
Owner IČO
25328859
Owner name
Agrotest fyto, s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—