The effect of the greening mixtures on the soil properties of the vineyard
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F17%3AN0000090" target="_blank" >RIV/26296080:_____/17:N0000090 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv ozeleňovacích směsí na půdní vlastnosti vinice
Original language description
V průběhu let 2014-2017, byl na zájmové lokalitě na jižní Moravě v Popicích – vinařství Gotberg, sledován vliv vegetačního krytu v meziřadí vinic na obsah organické hmoty v půdě, obsah přístupných živin a základní půdní vlastnosti. Půdní vzorky byly odebírány z meziřadí vinic, oseté druhově rozmanitými směsmi pro ozelenění vinohradů. Na této lokalitě byly vybrány dvě varianty ozeleňovacích směsí (Pestrá a Opylovači), kde byly sledovány změny obsahu oxidovatelného uhlíku (Cox) a obsah živin. Díky zlepšujícímu se prokořenění došlo ke zvýšení podílu organické složky půdní, což má pozitivní vliv na hodnoty Cox, ale i na uvolňování přístupných živin do půdního roztoku v celé hloubce sledovaného půdního profilu. Tento výsledek je především díky zvýšené biologické aktivitě půdy a lepší funkci rhizosféry.
Czech name
Vliv ozeleňovacích směsí na půdní vlastnosti vinice
Czech description
V průběhu let 2014-2017, byl na zájmové lokalitě na jižní Moravě v Popicích – vinařství Gotberg, sledován vliv vegetačního krytu v meziřadí vinic na obsah organické hmoty v půdě, obsah přístupných živin a základní půdní vlastnosti. Půdní vzorky byly odebírány z meziřadí vinic, oseté druhově rozmanitými směsmi pro ozelenění vinohradů. Na této lokalitě byly vybrány dvě varianty ozeleňovacích směsí (Pestrá a Opylovači), kde byly sledovány změny obsahu oxidovatelného uhlíku (Cox) a obsah živin. Díky zlepšujícímu se prokořenění došlo ke zvýšení podílu organické složky půdní, což má pozitivní vliv na hodnoty Cox, ale i na uvolňování přístupných živin do půdního roztoku v celé hloubce sledovaného půdního profilu. Tento výsledek je především díky zvýšené biologické aktivitě půdy a lepší funkci rhizosféry.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40104 - Soil science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TA04020464" target="_blank" >TA04020464: Different ways of vineyard greening and management and their influence on reduction of soil erosion and quality of production.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
0139-6013
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
497-500
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—