All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Improvement of the important soil properties of vineyards and orchards by means of planting the seed with suitable seed mixtures

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F17%3AN0000091" target="_blank" >RIV/26296080:_____/17:N0000091 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vupt.cz" target="_blank" >http://www.vupt.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zlepšení důležitých půdních vlastností vinohradů a sadů prostřednictvím ozelenění meziřadí vhodnými osivovými směsmi

  • Original language description

    Biologické procesy v půdě jsou nejdůležitější hybnou silou v půdním prostředí a jakékoliv změny v této oblasti kaskádovitým způsobem negativně ovlivňují fyzikální, chemické a mechanické vlastnosti půdy. Zlepšení biologických půdních vlastností by mělo být na prvním místě z pohledu hospodaření na půdě obecně, tudíž i ve vinohradech. Tato skutečnost je však současné době spíše opomíjena, a proto se potýkáme s rostoucí dynamikou půdních degradačních procesů.

  • Czech name

    Zlepšení důležitých půdních vlastností vinohradů a sadů prostřednictvím ozelenění meziřadí vhodnými osivovými směsmi

  • Czech description

    Biologické procesy v půdě jsou nejdůležitější hybnou silou v půdním prostředí a jakékoliv změny v této oblasti kaskádovitým způsobem negativně ovlivňují fyzikální, chemické a mechanické vlastnosti půdy. Zlepšení biologických půdních vlastností by mělo být na prvním místě z pohledu hospodaření na půdě obecně, tudíž i ve vinohradech. Tato skutečnost je však současné době spíše opomíjena, a proto se potýkáme s rostoucí dynamikou půdních degradačních procesů.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TA04020464" target="_blank" >TA04020464: Different ways of vineyard greening and management and their influence on reduction of soil erosion and quality of production.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    Uplatněná certifikovaná metodika 43/17

  • Regulation ID

    ISBN: 978-80-88000-22-8

  • Technical parameters

    Smlouva uzavřená s: Agroproduct spol. s r.o. se sídlem v Ivani, č. p. 280, IČ 60726971, zastoupený Karek Kvapil, jednatel. Tel: 519427421. Smlouva uzavřená dne 29.11. 2017.

  • Economical parameters

    V nabídce je celá řada ozeleňovacích směsí, často složených až z několika desítek komponentů. U dobře založených porostů v meziřadí kultur jejich přínos několikanásobně převyšuje náklady na založení a technologii údržby ozeleňovacích pásů. Tyto přínosy se delegují především z oblasti efektivnějšího využívání živin, čímž se dají významně redukovat dávky používaných průmyslových hnojiv, až o 80 %. Dále pak je to snížení nákladů na kultivaci půdy v meziřadí, a to až o 50 %. Ozelenění má vysoce pozitivní vliv na zlepšení zdravotního stavu půdy, tedy i snížení výskytu zárodků patogenních hub a plísní, což má pozitivní dopad na zdravotní stav vinné révy a skýtá možnost redukce fungicidních ošetření. Lze reálně očekávat, že tyto technologie budou mít vysoce pozitivní dopad i na kvalitu vína jako fi nálního produktu a zvýšení konkurence schopnosti moravských vín na zahraničních trzích. Cena víceleté směsi je 160 Kč, ozimé 120 Kč a jednoleté 100 Kč.

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR, osvědčení č. 73434/2017-MZE-17221

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů