Living soil – is the base of wine quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F19%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26296080:_____/19:N0000046 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vupt.cz" target="_blank" >http://www.vupt.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Živá půda – základ kvalitního vína
Original language description
Pěstování révy vinné a výroba vína patří v České republice mezi významná odvětví zemědělství. Réva vinná je kulturní plodina vyznačující se specifickými nároky na okolní prostředí. V posledních letech proto dochází k významným změnám pohledu na ošetřování půdy ve vinicích. Intenzita aktivity půdní biologie je základem úspěchu všech plodinových systémů ve všech podmínkách. Přínos organické hmoty příznivě ovlivňuje biologické a následně fyzikální a chemické vlastnosti půdy a dostupnost živin pro rostliny. Umožňuje vázat živiny v půdě a tudíž je základním faktorem půdní úrodnosti. Funkcí půdy je propojení mnoha procesů – rozklad organické hmoty, koloběh živin, vázání a uvolňování vody a regulace biologické činnosti v půdě. Pro kvalitu půdy má rozhodující význam i stabilita půdních agregátů. V současné době dostupné a využívané pěstební technologie problémy související s degradací půdy situaci neřeší. Je aktuální hledat nové způsoby a netradiční přístupy, ale i ověření známých a dosud nevyužívaných technologií. Předpokládá se, že výsledkem bude kvalitnější produkce vedoucí k lepšímu zdravotnímu stavu kultur i hroznů.
Czech name
Živá půda – základ kvalitního vína
Czech description
Pěstování révy vinné a výroba vína patří v České republice mezi významná odvětví zemědělství. Réva vinná je kulturní plodina vyznačující se specifickými nároky na okolní prostředí. V posledních letech proto dochází k významným změnám pohledu na ošetřování půdy ve vinicích. Intenzita aktivity půdní biologie je základem úspěchu všech plodinových systémů ve všech podmínkách. Přínos organické hmoty příznivě ovlivňuje biologické a následně fyzikální a chemické vlastnosti půdy a dostupnost živin pro rostliny. Umožňuje vázat živiny v půdě a tudíž je základním faktorem půdní úrodnosti. Funkcí půdy je propojení mnoha procesů – rozklad organické hmoty, koloběh živin, vázání a uvolňování vody a regulace biologické činnosti v půdě. Pro kvalitu půdy má rozhodující význam i stabilita půdních agregátů. V současné době dostupné a využívané pěstební technologie problémy související s degradací půdy situaci neřeší. Je aktuální hledat nové způsoby a netradiční přístupy, ale i ověření známých a dosud nevyužívaných technologií. Předpokládá se, že výsledkem bude kvalitnější produkce vedoucí k lepšímu zdravotnímu stavu kultur i hroznů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů