All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Poppy - a weed and source of pollen

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F22%3AN0000087" target="_blank" >RIV/26296080:_____/22:N0000087 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mák vlčí - plevel a zdroj pylu

  • Original language description

    Naše krajina je po staletí utvářena zemědělskou činnosti, a právě tato krajina má poskytovat útočiště velmi rozmanité fauně včetně včel, které jsou na floristicky rozmanité krajině přímo závislé. Veselý uvádí, že nejlepší pastvu pro včely poskytuje území, ve kterém kvete od jara do pozdního podzimu mnoho druhů pylodárných a nektarodárných rostlin, popř. kde rostou rostliny, jež jsou hostiteli významných producentů medovice. Taková oblast je dobrou snůškovou základnou včel, protože čím mnohostranější je v doletu nabídka nektaru a pylu po celý rok, o to lépe budou včelstva prospívat. Nevýhodou dle Linharta může být fakt, že některým druhům pylu chybí určité esenciální aminokyseliny nezbytně nutné pro syntézu bílkovin v těle včelí larvy. Za plnohodnotný není z tohoto důvodu považován například pyl kukuřice. Kvalita pylu jednotlivých kvetoucích druhů je dána koncentrací proteinů, lipidů, mastných kyselin, sterolů, sekundárních metabolitů a aminokyselinami. Pro včely je důležité především zastoupení proteinů a lipidů, jejichž poměr (P:L) lze považovat za ukazatele „kvality“ pylu. Zastoupení proteinů a lipidů je pro včely důležité zejména pro růst a vývoj larev. U rostlin opylovaných větrem je poměr P:L nižší v porovnání s rostlinami, které jsou na opylením včelami přímo závislé. Některé studie zabývající se analýzou poměru P:L ukazují, že včely mohou jednotlivé kvetoucí druhy upřednostňovat na základě hodnoty poměru P:L (obr.1). Poměr P:L u kukuřice je dle očekávání nižší (opylení větrem) a hodnota se pohybuje kolem 1,18. U brukvovitých se tato hodnota pohybuje kolem 2,5 a u bobovitých kolem 3,8. Na stejné hodnotě se pohybuje i u zástupců z čeledi makovitých (Papaveraceae), o kterých bude řeč.

  • Czech name

    Mák vlčí - plevel a zdroj pylu

  • Czech description

    Naše krajina je po staletí utvářena zemědělskou činnosti, a právě tato krajina má poskytovat útočiště velmi rozmanité fauně včetně včel, které jsou na floristicky rozmanité krajině přímo závislé. Veselý uvádí, že nejlepší pastvu pro včely poskytuje území, ve kterém kvete od jara do pozdního podzimu mnoho druhů pylodárných a nektarodárných rostlin, popř. kde rostou rostliny, jež jsou hostiteli významných producentů medovice. Taková oblast je dobrou snůškovou základnou včel, protože čím mnohostranější je v doletu nabídka nektaru a pylu po celý rok, o to lépe budou včelstva prospívat. Nevýhodou dle Linharta může být fakt, že některým druhům pylu chybí určité esenciální aminokyseliny nezbytně nutné pro syntézu bílkovin v těle včelí larvy. Za plnohodnotný není z tohoto důvodu považován například pyl kukuřice. Kvalita pylu jednotlivých kvetoucích druhů je dána koncentrací proteinů, lipidů, mastných kyselin, sterolů, sekundárních metabolitů a aminokyselinami. Pro včely je důležité především zastoupení proteinů a lipidů, jejichž poměr (P:L) lze považovat za ukazatele „kvality“ pylu. Zastoupení proteinů a lipidů je pro včely důležité zejména pro růst a vývoj larev. U rostlin opylovaných větrem je poměr P:L nižší v porovnání s rostlinami, které jsou na opylením včelami přímo závislé. Některé studie zabývající se analýzou poměru P:L ukazují, že včely mohou jednotlivé kvetoucí druhy upřednostňovat na základě hodnoty poměru P:L (obr.1). Poměr P:L u kukuřice je dle očekávání nižší (opylení větrem) a hodnota se pohybuje kolem 1,18. U brukvovitých se tato hodnota pohybuje kolem 2,5 a u bobovitých kolem 3,8. Na stejné hodnotě se pohybuje i u zástupců z čeledi makovitých (Papaveraceae), o kterých bude řeč.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů