All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Post-harvest residues in mixed culture

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F23%3AN0000089" target="_blank" >RIV/26296080:_____/23:N0000089 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Posklizňové zbytky u smíšené kultury

  • Original language description

    Kukuřice je plodina s širokým uplatněním - od výroby objemných krmiv pro skot a bioplynové stanice až po využití na zrno. A právě kukuřičné zrno je komoditou s všestranným uplatněním. Hodí se nejen ke krmným účelům, ale stále více nabývá na významu jeho využití pro potravinářský průmysl. Velmi žádané je také na výrobu bioetanolu pro svůj vysoký obsah škrobu. Dalším směrem využití je právě výroba kukuřičného škrobu, který se využívá v řadě průmyslových odvětví jako je papírnictví, stavebnictví, chemický a farmaceutický průmysl (Vavřina, 2016). Herrmann (2013) však uvedl výhrady týkající se negativního vlivu pěstování kukuřice na životní prostředí. Jiné zdroje biomasy, popřípadě jejich směsi, mohou mít menší negativní dopad na životní prostředí než produkce kukuřice na siláž (Wahid et al., 2018). Tyto skutečnosti vedou ke snaze nalézt další potencionálně vhodné plodiny nebo jejich kombinace. Ofori a Stern (1987) uvádějí, že mezi nejčastější a nejefektivnější kombinace plodin patří smíšená kultura kukuřice a leguminóz. Systém smíšených kultur kukuřice a leguminóz je považován za alternativu vhodnou k zajištění úspory dusíku, dosažení vyšší produktivity za jednotku času a plochy oproti systémům bez leguminóz (Thayamini & Brintha, 2010).

  • Czech name

    Posklizňové zbytky u smíšené kultury

  • Czech description

    Kukuřice je plodina s širokým uplatněním - od výroby objemných krmiv pro skot a bioplynové stanice až po využití na zrno. A právě kukuřičné zrno je komoditou s všestranným uplatněním. Hodí se nejen ke krmným účelům, ale stále více nabývá na významu jeho využití pro potravinářský průmysl. Velmi žádané je také na výrobu bioetanolu pro svůj vysoký obsah škrobu. Dalším směrem využití je právě výroba kukuřičného škrobu, který se využívá v řadě průmyslových odvětví jako je papírnictví, stavebnictví, chemický a farmaceutický průmysl (Vavřina, 2016). Herrmann (2013) však uvedl výhrady týkající se negativního vlivu pěstování kukuřice na životní prostředí. Jiné zdroje biomasy, popřípadě jejich směsi, mohou mít menší negativní dopad na životní prostředí než produkce kukuřice na siláž (Wahid et al., 2018). Tyto skutečnosti vedou ke snaze nalézt další potencionálně vhodné plodiny nebo jejich kombinace. Ofori a Stern (1987) uvádějí, že mezi nejčastější a nejefektivnější kombinace plodin patří smíšená kultura kukuřice a leguminóz. Systém smíšených kultur kukuřice a leguminóz je považován za alternativu vhodnou k zajištění úspory dusíku, dosažení vyšší produktivity za jednotku času a plochy oproti systémům bez leguminóz (Thayamini & Brintha, 2010).

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů