B. cereus and other bacilli in milk ? importance for dairy technologies
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ACEREUS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:CEREUS10 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
B. cereus a další bacily v mléce ? význam pro mlékárenské technologie
Original language description
Zástupci rodu Bacillus jsou významnými představiteli technologicky nežádoucích a patogenních mikroorganismů. Protože jsou schopné tvořit vysoce rezistentní spory, mohou přežít pasterační záhřev a dostat se tak do finálních mléčných výrobků. Díky své schopnosti tvořit proteolytické a lipolytické enzymy mohou způsobovat kažení, a to zejména nefermentovaných mléčných výrobků. Riziko nežádoucích aktivit bacilů může být sníženo např. modifikací atmosféry, přídavkem antimikrobiálních látek nebo vyvoláním klíčení spor (vysokotlakým ošetřením, přídavkem klíčidel) ve spojení s následným tepelným ošetřením. Kroměřížské mlékařské dny 2010, 6. ? 7. 10. 2010, Kroměříž, ČR. Sborník str. 91 ? 95, vydal Kromilk, a.s., 6. 10. 2010.
Czech name
B. cereus a další bacily v mléce ? význam pro mlékárenské technologie
Czech description
Zástupci rodu Bacillus jsou významnými představiteli technologicky nežádoucích a patogenních mikroorganismů. Protože jsou schopné tvořit vysoce rezistentní spory, mohou přežít pasterační záhřev a dostat se tak do finálních mléčných výrobků. Díky své schopnosti tvořit proteolytické a lipolytické enzymy mohou způsobovat kažení, a to zejména nefermentovaných mléčných výrobků. Riziko nežádoucích aktivit bacilů může být sníženo např. modifikací atmosféry, přídavkem antimikrobiálních látek nebo vyvoláním klíčení spor (vysokotlakým ošetřením, přídavkem klíčidel) ve spojení s následným tepelným ošetřením. Kroměřížské mlékařské dny 2010, 6. ? 7. 10. 2010, Kroměříž, ČR. Sborník str. 91 ? 95, vydal Kromilk, a.s., 6. 10. 2010.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Microbiological risks at dairy processing - detection and preventative measures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů