Growth and antimicrobial properties Bifidobacterium sp and Lactobacillus sp. of human body
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE52" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE52 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/149_xiv-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/149_xiv-xix.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst a antimikrobiální vlastnosti bifidobakterií a laktobacilů lidského původu
Original language description
Laktobacily a bifidobakteria jsou přirohzenou součástí lidského gastrointestinálního traktu. Jejich antimikrobiální vlkastnosti pomáhají udrživat rovnováhu v těle. Interakce mezi čtrnácti druhy rodu Lactobacillus sp., dvaceti sedmi druhy rodu bifidobacterium sp. izolovaných z lidského gastrointestinálního traktu a indikátorovými kmeny byly sledovány pomocí jamkové difuzní metody. Cílem experimentu bylo porovnat vliv rodového a druhového spektra testovaných mikroorganismů a také vyhodnotit vhodnou formu jejich aplikace. Významné antimikrobiální účinky vykazovaly živé buňky laktobacilů. Velmi slabý efekt na vznik difuzní zóny měly suopernatanty z mléka sraženého bifidobakteriemi. Růst bakterií mléčného kvašení byl testován v sýrovém extraktu z Moravského bloku (45%). Bylo testováno všech 14 druhů rodu Lactobacillus sp. a 9 druhů rodu Bifidobacterium sp. Bifidobaktweria a laktobacily v sýrovém extraktu rostou pouze s přídavkem 10% roztoku galaktózy, laktózy, nebo ribózy.
Czech name
Růst a antimikrobiální vlastnosti bifidobakterií a laktobacilů lidského původu
Czech description
Laktobacily a bifidobakteria jsou přirohzenou součástí lidského gastrointestinálního traktu. Jejich antimikrobiální vlkastnosti pomáhají udrživat rovnováhu v těle. Interakce mezi čtrnácti druhy rodu Lactobacillus sp., dvaceti sedmi druhy rodu bifidobacterium sp. izolovaných z lidského gastrointestinálního traktu a indikátorovými kmeny byly sledovány pomocí jamkové difuzní metody. Cílem experimentu bylo porovnat vliv rodového a druhového spektra testovaných mikroorganismů a také vyhodnotit vhodnou formu jejich aplikace. Významné antimikrobiální účinky vykazovaly živé buňky laktobacilů. Velmi slabý efekt na vznik difuzní zóny měly suopernatanty z mléka sraženého bifidobakteriemi. Růst bakterií mléčného kvašení byl testován v sýrovém extraktu z Moravského bloku (45%). Bylo testováno všech 14 druhů rodu Lactobacillus sp. a 9 druhů rodu Bifidobacterium sp. Bifidobaktweria a laktobacily v sýrovém extraktu rostou pouze s přídavkem 10% roztoku galaktózy, laktózy, nebo ribózy.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: New products based on milk and cereals for human nutrition by using biotechnological processes and selected microorganisms by genomic methods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
149
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
"xiv"-"xix"
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—