Manufacturing technology of freeze-dried nisin-producing protective culture
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000021" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000021 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury
Original language description
Navržena, optimalizována, v provozních podmínkách ověřena a zavedena do výroby byla technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury. Jedná se o kmen Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 71, který byl nově zařazen do výrobního programu, což si vyžádalo výzkum a optimalizaci složení kultivačního média a kryoprotekčních médií a optimalizaci fyzikálně-chemických podmínek při výrobě dle individuálních potřeb tohoto kmene tak, aby byla jeho životaschopnost ve finálním produktu co nejvyšší. Tato protektivní kultura bude prodávána především mlékárnám a faremním zpracovatelům mléka pro výrobu jejich produktů s vyšším standardem mikrobiologické kvality a bezpečnosti. Trvanlivost kultury je 6 měsíců při skladování při 4-6 °C.
Czech name
Technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury
Czech description
Navržena, optimalizována, v provozních podmínkách ověřena a zavedena do výroby byla technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury. Jedná se o kmen Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 71, který byl nově zařazen do výrobního programu, což si vyžádalo výzkum a optimalizaci složení kultivačního média a kryoprotekčních médií a optimalizaci fyzikálně-chemických podmínek při výrobě dle individuálních potřeb tohoto kmene tak, aby byla jeho životaschopnost ve finálním produktu co nejvyšší. Tato protektivní kultura bude prodávána především mlékárnám a faremním zpracovatelům mléka pro výrobu jejich produktů s vyšším standardem mikrobiologické kvality a bezpečnosti. Trvanlivost kultury je 6 měsíců při skladování při 4-6 °C.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technological processes and composition of dairy products enabling extension of shelf-life, enhancing of safety or enhancing of nutrition and health benefits by means of bioactive compounds naturally occurring in foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Data specific for result type
Internal product ID
CCDM 71 lyofilizovaná
Numerical identification
—
Technical parameters
MILCOM a.s., IČ 16193296, smlouva ze dne 19. 5. 2016, Ke Dvoru 12a, 160 00 Praha 6, statutární zástupce Ing. Petr Kobrle, kobrle@milcom-as.cz
Economical parameters
Předpokládaný objem produkce bude na průměrné úrovni cca 10 kg ročně, který se prodá za cenu cca 100 tis. Kč ročně. Očekávaný zisk za 5 let od zavedení do výroby je cca 65 tis. Kč.
Application category by cost
—
Owner IČO
26722861
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Web page
—