Influence of feeding of legume-cereal mixtures in the silage form on milk quality and cow reproduction
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000044 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26784246:_____/16:N0000032
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-3-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-3-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv zkrmování luskovino-obilných směsek ve formě siláží na kvalitu mléka a reprodukci krav
Original language description
Cílem případové studie je posoudit možný vliv zkrmování LOS na složení a vlastnosti mléka a reprodukci krav. Bylo provedeno srovnání kvality a složení mléka ze dvou chovů dojnic s a bez krmení siláží LOS (LOS a NELOS). Rozdíly mezi LOS a NELOS byly významné (P≤0,05 až P≤0,001) pro všechny mléčné ukazatele vyjma obsahu volných mastných kyselin (VMK; P>0,05). Stádo LOS mělo: - o 0,1 až 0,2 % vyšší obsah mléčného tuku; - cca o 0,1 až 0,2 % nižší obsah bílkovin a kaseinu; - o 0,21 % nižší obsah sušiny tukuprosté; - zcela nepatrně mírně horší bod mrznutí mléka; - srovnatelné hodnoty VMK; - cca o třetinu nižší počet somatických buněk; - mírně nižší celkový počet mikroorganismů. Výsledky pilotní a případové terénní studie jistě naznačily, že aplikace siláží LOS nevede ke zhoršení kvality mléka ani reprodukce krav.
Czech name
Vliv zkrmování luskovino-obilných směsek ve formě siláží na kvalitu mléka a reprodukci krav
Czech description
Cílem případové studie je posoudit možný vliv zkrmování LOS na složení a vlastnosti mléka a reprodukci krav. Bylo provedeno srovnání kvality a složení mléka ze dvou chovů dojnic s a bez krmení siláží LOS (LOS a NELOS). Rozdíly mezi LOS a NELOS byly významné (P≤0,05 až P≤0,001) pro všechny mléčné ukazatele vyjma obsahu volných mastných kyselin (VMK; P>0,05). Stádo LOS mělo: - o 0,1 až 0,2 % vyšší obsah mléčného tuku; - cca o 0,1 až 0,2 % nižší obsah bílkovin a kaseinu; - o 0,21 % nižší obsah sušiny tukuprosté; - zcela nepatrně mírně horší bod mrznutí mléka; - srovnatelné hodnoty VMK; - cca o třetinu nižší počet somatických buněk; - mírně nižší celkový počet mikroorganismů. Výsledky pilotní a případové terénní studie jistě naznačily, že aplikace siláží LOS nevede ke zhoršení kvality mléka ani reprodukce krav.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Utilizing legume-cereal intercropping to increase sustainable production of bulk feeds with increased energy and nutrients content for purpose of quality improvement of animal products in conventional and organic farming</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
27/157
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
3-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—