All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Verification of bacteria with the anticlostridial effect in pilot-scale batches of Edam tpye cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ověření bakterií s antiklostridiálním účinkem v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu

  • Original language description

    Prezentace. „Mléko a sýry“, 20. 1. 2016, Praha. Výsledky předcházejících prací na výběru vhodných mikroorganismů pro využití v protektivních kulturách plotnovými metodami, modelovými pokusy s cheese slurry a stanovením přítomnosti genu pro produkci bakteriocinů vyústily do poloprovozní aplikace. Byly vyrobeny sýry eidamského typu se dvěma kmeny laktokoků produkujících nisin, jedním kmenem enterokoků s produkcí enterocinu a kombinací těchto tří kmenů. Tyto kmeny byly přidávány ke smetanovému zákysu na začátku výroby a kontrolní výroby byly uskutečněny pouze se smetanovým zákysem. Jako testovací kmen klostridia byl využit izolát ze zduřelého sýra. Antiklostridiální kmeny byly porovnány s komerčním nisinovým preparátem. Účinek nisinprodukčních laktokoků byl srovnatelný s přídavkem nisinového preparátu a zcela potlačoval máselné kvašení způsobené přídavkem testovacího kmene klostridií. Účinek přídavku enterokoků, který byl zaznamenán v předchozích pokusech, se v poloprovozních výrobách nepotvrdil.

  • Czech name

    Ověření bakterií s antiklostridiálním účinkem v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu

  • Czech description

    Prezentace. „Mléko a sýry“, 20. 1. 2016, Praha. Výsledky předcházejících prací na výběru vhodných mikroorganismů pro využití v protektivních kulturách plotnovými metodami, modelovými pokusy s cheese slurry a stanovením přítomnosti genu pro produkci bakteriocinů vyústily do poloprovozní aplikace. Byly vyrobeny sýry eidamského typu se dvěma kmeny laktokoků produkujících nisin, jedním kmenem enterokoků s produkcí enterocinu a kombinací těchto tří kmenů. Tyto kmeny byly přidávány ke smetanovému zákysu na začátku výroby a kontrolní výroby byly uskutečněny pouze se smetanovým zákysem. Jako testovací kmen klostridia byl využit izolát ze zduřelého sýra. Antiklostridiální kmeny byly porovnány s komerčním nisinovým preparátem. Účinek nisinprodukčních laktokoků byl srovnatelný s přídavkem nisinového preparátu a zcela potlačoval máselné kvašení způsobené přídavkem testovacího kmene klostridií. Účinek přídavku enterokoků, který byl zaznamenán v předchozích pokusech, se v poloprovozních výrobách nepotvrdil.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technological processes and composition of dairy products enabling extension of shelf-life, enhancing of safety or enhancing of nutrition and health benefits by means of bioactive compounds naturally occurring in foods</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů