Verification of bacteria with the anticlostridial effect in pilot-scale batches of Edam tpye cheese
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000054 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ověření bakterií s antiklostridiálním účinkem v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu
Original language description
Prezentace. „Mléko a sýry“, 20. 1. 2016, Praha. Výsledky předcházejících prací na výběru vhodných mikroorganismů pro využití v protektivních kulturách plotnovými metodami, modelovými pokusy s cheese slurry a stanovením přítomnosti genu pro produkci bakteriocinů vyústily do poloprovozní aplikace. Byly vyrobeny sýry eidamského typu se dvěma kmeny laktokoků produkujících nisin, jedním kmenem enterokoků s produkcí enterocinu a kombinací těchto tří kmenů. Tyto kmeny byly přidávány ke smetanovému zákysu na začátku výroby a kontrolní výroby byly uskutečněny pouze se smetanovým zákysem. Jako testovací kmen klostridia byl využit izolát ze zduřelého sýra. Antiklostridiální kmeny byly porovnány s komerčním nisinovým preparátem. Účinek nisinprodukčních laktokoků byl srovnatelný s přídavkem nisinového preparátu a zcela potlačoval máselné kvašení způsobené přídavkem testovacího kmene klostridií. Účinek přídavku enterokoků, který byl zaznamenán v předchozích pokusech, se v poloprovozních výrobách nepotvrdil.
Czech name
Ověření bakterií s antiklostridiálním účinkem v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu
Czech description
Prezentace. „Mléko a sýry“, 20. 1. 2016, Praha. Výsledky předcházejících prací na výběru vhodných mikroorganismů pro využití v protektivních kulturách plotnovými metodami, modelovými pokusy s cheese slurry a stanovením přítomnosti genu pro produkci bakteriocinů vyústily do poloprovozní aplikace. Byly vyrobeny sýry eidamského typu se dvěma kmeny laktokoků produkujících nisin, jedním kmenem enterokoků s produkcí enterocinu a kombinací těchto tří kmenů. Tyto kmeny byly přidávány ke smetanovému zákysu na začátku výroby a kontrolní výroby byly uskutečněny pouze se smetanovým zákysem. Jako testovací kmen klostridia byl využit izolát ze zduřelého sýra. Antiklostridiální kmeny byly porovnány s komerčním nisinovým preparátem. Účinek nisinprodukčních laktokoků byl srovnatelný s přídavkem nisinového preparátu a zcela potlačoval máselné kvašení způsobené přídavkem testovacího kmene klostridií. Účinek přídavku enterokoků, který byl zaznamenán v předchozích pokusech, se v poloprovozních výrobách nepotvrdil.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technological processes and composition of dairy products enabling extension of shelf-life, enhancing of safety or enhancing of nutrition and health benefits by means of bioactive compounds naturally occurring in foods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů