The seasonality and estimation of the raw cow milk thermostability for its selection to technology processing.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000010" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.
Original language description
Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.
Czech name
Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.
Czech description
Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
4-8
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—