All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The seasonality and estimation of the raw cow milk thermostability for its selection to technology processing.

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000010" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.

  • Original language description

    Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.

  • Czech name

    Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.

  • Czech description

    Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    28

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    4-8

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database