Antibacterial effect of pollen and sugar on selected bee pathogens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000017 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26784246:_____/18:N0000054
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2018/166-167/veda_166_s.3-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny
Original language description
Byl testován vliv pylu (pět směsí pylových rousků 1D, 2D, 3D, 4M a 5M) a cukru na růst vybraných včelích patogenů (Paenibacillus larvae a Brevibacillus laterosporus). Sběr rousků probíhal z pylochytů a rousky byly tříděny podle vzhledu, velikosti a barvy. Dále byl srovnán vliv přidaného cukru do kultivačního média: 40% a 20% roztok cukru rozpouštěný při teplotě 45 °C a při teplotě 121 °C. Největší inhibiční účinek pylu pro oba včelí patogeny byl zaznamenán u směsi 3D a 1D s obsahem konopného pylu. Výsledky inhibičního účinku cukru prokázaly vyšší účinek při koncentraci 40 % a mírně vyšší účinek inhibice cukru rozpouštěného při teplotě 121 °C.
Czech name
Antibakteriální účinek pylu a cukru na vybrané včelí patogeny
Czech description
Byl testován vliv pylu (pět směsí pylových rousků 1D, 2D, 3D, 4M a 5M) a cukru na růst vybraných včelích patogenů (Paenibacillus larvae a Brevibacillus laterosporus). Sběr rousků probíhal z pylochytů a rousky byly tříděny podle vzhledu, velikosti a barvy. Dále byl srovnán vliv přidaného cukru do kultivačního média: 40% a 20% roztok cukru rozpouštěný při teplotě 45 °C a při teplotě 121 °C. Největší inhibiční účinek pylu pro oba včelí patogeny byl zaznamenán u směsi 3D a 1D s obsahem konopného pylu. Výsledky inhibičního účinku cukru prokázaly vyšší účinek při koncentraci 40 % a mírně vyšší účinek inhibice cukru rozpouštěného při teplotě 121 °C.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: The use of synergic effects of cannabis, honey and propolis forsupportive treatment of the mammary gland infection</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
29
Issue of the periodical within the volume
166
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
3-6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—