Properties and potential of selenium-enriched strains of lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK
Original language description
Selen je mikroelement, podílející se na mnoha biologických, a zejména antioxidačních funkcích organismu. Jeho příjem je závislý na obsahu v půdě a tím i v potravinách. Cílem práce bylo vytvořit selenem obohacené bakterie mléčného kvašení, které by mohly být potenciálním zdrojem organických a biologicky dostupných forem selenu. Na vybraném souboru Se-obohacených kmenů rodů Streptococcus, Lactobacillus, Enterococcus, Bifidobacterium a kvasinek bylo provedeno in vitro testování životaschopnosti, antioxidační aktivity, hydrofobity a cytotoxicity. U těchto kmenů byla rovněž studována schopnost vytvářet nanočástice selenu a provedena determinace selenových specií. Z těchto kmenů byly vybrány dva perspektivní, a to, Streptococcus thermophilus a Enterococcus faecium, které byly po obohacení selenem a zapracování do krmiva podány CD IGS potkanům v in vivo podmínkách. Do studie bylo začleněno celkem 48 potkaních samců rozdělených do 6 skupin, podle obsahu a druhu selenu v potravě. U potkanů byl sledován celkový obsah selenu a jednotlivých selenových specií v játrech a ledvinách, dále pak vliv na vybrané biochemické parametry. Celkové množství selenu bylo vyšší u skupin potkanů obsahující ve stravě kmeny obohacené o selen. Dominující formou selenu v játrech a ledvinách byl selenocystein (SeCys), dále byl detekován selenomethionin (SeMet) a methylselenocystein (MeSeCys), který byl pouze v ledvinách. Kromě těchto sloučenin selenu bylo detekováno i několik zatím neidentifikovaných minoritních selenových specií. Jako markery oxidačního stresu byly vybrány antioxidační enzymy, glutathionperoxidasa (GPx), glutathionreduktasa (GR) a malondialdehyd (MDA) Antioxidační aktivita GPX nebyla výrazně ovlivněna ani v jedné testované skupině potkanů, aktivita GR v srdci byla signifikantně zvýšena u potkanů krmenými stravou obsahující selenizovaný i neselenizovaný kmen Enterococcu faecium. Po suplementaci selenem obohacenými kmeny byly také zaznamenány snížené hodnoty MDA v séru potkanů. Citace: Mrvíková I., Krausová G., Kaňa A., Vecka M., Hyršlová I., Medová K., Doskočil I.: Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK. Ostatní – PP prezentace a abstrakt. 15. Symposium probiotika a prebiotika. On-line, 30.11.2021
Czech name
Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LTC20014" target="_blank" >LTC20014: Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů