All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Properties and potential of selenium-enriched strains of lactic acid bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK

  • Original language description

    Selen je mikroelement, podílející se na mnoha biologických, a zejména antioxidačních funkcích organismu. Jeho příjem je závislý na obsahu v půdě a tím i v potravinách. Cílem práce bylo vytvořit selenem obohacené bakterie mléčného kvašení, které by mohly být potenciálním zdrojem organických a biologicky dostupných forem selenu. Na vybraném souboru Se-obohacených kmenů rodů Streptococcus, Lactobacillus, Enterococcus, Bifidobacterium a kvasinek bylo provedeno in vitro testování životaschopnosti, antioxidační aktivity, hydrofobity a cytotoxicity. U těchto kmenů byla rovněž studována schopnost vytvářet nanočástice selenu a provedena determinace selenových specií. Z těchto kmenů byly vybrány dva perspektivní, a to, Streptococcus thermophilus a Enterococcus faecium, které byly po obohacení selenem a zapracování do krmiva podány CD IGS potkanům v in vivo podmínkách. Do studie bylo začleněno celkem 48 potkaních samců rozdělených do 6 skupin, podle obsahu a druhu selenu v potravě. U potkanů byl sledován celkový obsah selenu a jednotlivých selenových specií v játrech a ledvinách, dále pak vliv na vybrané biochemické parametry. Celkové množství selenu bylo vyšší u skupin potkanů obsahující ve stravě kmeny obohacené o selen. Dominující formou selenu v játrech a ledvinách byl selenocystein (SeCys), dále byl detekován selenomethionin (SeMet) a methylselenocystein (MeSeCys), který byl pouze v ledvinách. Kromě těchto sloučenin selenu bylo detekováno i několik zatím neidentifikovaných minoritních selenových specií. Jako markery oxidačního stresu byly vybrány antioxidační enzymy, glutathionperoxidasa (GPx), glutathionreduktasa (GR) a malondialdehyd (MDA) Antioxidační aktivita GPX nebyla výrazně ovlivněna ani v jedné testované skupině potkanů, aktivita GR v srdci byla signifikantně zvýšena u potkanů krmenými stravou obsahující selenizovaný i neselenizovaný kmen Enterococcu faecium. Po suplementaci selenem obohacenými kmeny byly také zaznamenány snížené hodnoty MDA v séru potkanů. Citace: Mrvíková I., Krausová G., Kaňa A., Vecka M., Hyršlová I., Medová K., Doskočil I.: Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK. Ostatní – PP prezentace a abstrakt. 15. Symposium probiotika a prebiotika. On-line, 30.11.2021

  • Czech name

    Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/LTC20014" target="_blank" >LTC20014: Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů