Detection of adulteration of goat's milk with cow's milk by 1H NMR
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000006" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000006 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://metodiky.agrobiologie.cz/detekce-falsovani-koziho-mleka-kravskym-mlekem-metodou-1h-nmr/" target="_blank" >https://metodiky.agrobiologie.cz/detekce-falsovani-koziho-mleka-kravskym-mlekem-metodou-1h-nmr/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Detekce falšování kozího mléka kravským mlékem metodou 1H NMR
Original language description
Popsaná a volně dostupná metoda popisující přípravu a analýzu vzorku metodou 1H NMR.
Czech name
Detekce falšování kozího mléka kravským mlékem metodou 1H NMR
Czech description
—
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920222" target="_blank" >QK1920222: Novel robust methods for goat and sheep milk and milk products adulteration</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
1920222-V4
Regulation ID
SVS/2022/003255-G
Technical parameters
Za Českou zemědělskou univerzitu v Praze a Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. vydala: Česká zemědělská univerzita v Praze, Kamýcká 129, 165 00 Praha - Suchdol, 2021. ISBN 978-80-213-3143-3 (ČZU Praha). Metodika má 36 stran. Existence metodiky je doložená statutárně podepsanou smlouvou o aplikaci metodiky mezi Českou zemědělskou univerzitu v Praze (IČO: 60460709) a Státní veterinární správou. (IČO: 00018562) ze dne 06.12.2021. Metodika je volně dostupná na odkazech: https://metodiky.agrobiologie.cz/detekce-falsovani-koziho-mleka-kravskym-mlekem-metodou-1h-nmr/ a https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user291/Metodiky/Potravin%C3%A1%C5%99stv%C3%AD/Metodika_Fal%C5%A1ov%C3%A1n%C3%AD_NMR_final.pdf
Economical parameters
Ekonomická náročnost analýzy jednoho vzorku byla vypočtena pro laboratoř na České zemědělské univerzitě, která se podílela na vývoji. Výhodou nukleární magnetické rezonance je rychlá příprava vzorku, která vyžaduje pouze malé množství chemikálií i spotřebního laboratorního materiálu. Vezmeme-li v úvahu chemikálie, spotřební laboratorní materiál, přístrojové vybavení a personální zajištění, cena přípravy jednoho vzorku činí přibližně 90 Kč. Z analýzy vzorku na digitálním NMR spektrometru Bruker Avance IIITM 500 MHz představují největší nákladovou položku nezbytné kryokapaliny a amortizace přístroje, dále je započítáno personální zajištění a také licence softwaru, náklady na analýzu vzorku tak činí 500 Kč. Celková cena činí asi 900 Kč včetně DPH. Výše zmíněná metoda, kterou lze považovat za robustní, rychlou a z pohledu spotřeby chemikálií téměř nenáročnou, by měla díky zvýšení účinnosti kontroly mléka malých přežvýkavců snížit podíl falšovaného mléka v tržní síti.
Certification body designation
Státní veterinární správa
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů