The fat/protein ratio as indicator of technological capability of milk and energy metabolism in relation to acetone concentration in cow and small ruminants milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000007" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Poměr tuk/bílkoviny jako ukazatel technologické způsobilosti mléka a energetického hospodaření ve vztahu ke koncentraci acetonu v mléce krav a malých přežvýkavců
Original language description
Odborná práce o koncentraci mléčného acetonu (A) a poměru T/B (nebo T/HB, tuk/hrubé bílkoviny) jako indikátorech energetického metabolismu. A je vztažen k plodnosti krav. Vzrůst A z 5 na 20 a více mg/l byl spojen s vzrůstem hodnoty inseminačního indexu z1,49 na 1,76 (existuje zhoršení o 0,27 (P<0,05) během první třetiny laktace). Vyšší A je také vztažen se zhoršenou kysací schopnost mléka. Byl vyhodnocena pozitivní korelace (r = 0,32; P<0,01) mezi koncentrací acetonu a produkcí tuku (v kg) během prvních 100 dnů laktace v kozím mléce. Průměrné A a poměru T/HB pro krávy, kozy a ovce byly: 7,77 a 7,55 < 12,68 mg/l; 1,08 < 1,51 > 1,21. Užší vztah (r = 0,30; P>0,05) byl mezi A a poměrem T/B v syrovém mléce krav českého strakatého skotu. Podobný vztah nebylstanoven u koz avšak byl potvrzen u ovcí.
Czech name
Poměr tuk/bílkoviny jako ukazatel technologické způsobilosti mléka a energetického hospodaření ve vztahu ke koncentraci acetonu v mléce krav a malých přežvýkavců
Czech description
Odborná práce o koncentraci mléčného acetonu (A) a poměru T/B (nebo T/HB, tuk/hrubé bílkoviny) jako indikátorech energetického metabolismu. A je vztažen k plodnosti krav. Vzrůst A z 5 na 20 a více mg/l byl spojen s vzrůstem hodnoty inseminačního indexu z1,49 na 1,76 (existuje zhoršení o 0,27 (P<0,05) během první třetiny laktace). Vyšší A je také vztažen se zhoršenou kysací schopnost mléka. Byl vyhodnocena pozitivní korelace (r = 0,32; P<0,01) mezi koncentrací acetonu a produkcí tuku (v kg) během prvních 100 dnů laktace v kozím mléce. Průměrné A a poměru T/HB pro krávy, kozy a ovce byly: 7,77 a 7,55 < 12,68 mg/l; 1,08 < 1,51 > 1,21. Užší vztah (r = 0,30; P>0,05) byl mezi A a poměrem T/B v syrovém mléce krav českého strakatého skotu. Podobný vztah nebylstanoven u koz avšak byl potvrzen u ovcí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vliv výrobních faktorů a welfare na zdraví a plodnost dojnic a kvalitu a bezpečnost mléka jako potravinové suroviny
ISBN
80-903142-6-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
132-137
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Rapotín
Event date
Oct 12, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—