Study of changes of species diversity and forage quality in grasslands with grazing utilization
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000190" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000190 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26788462:_____/09:#0000228
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Studium změn druhové diverzity a kvality píce u pastevně využívaných travních porostů
Original language description
Cílem studie bylo hodnocení změn botanického složení a kvality píce vlivem různé intenzity pastevního využití a hnojení trvalých travních porostů. Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2003 na stanovišti Rapotín. Pokusné plochybyly v letech 2003-2008 obhospodařovány při rozdílných úrovních pastevního využití a minerálního hnojení. Botanické složení bylo hodnoceno před prvním pastevním cyklem metodou projektivní dominance redukované. Kvalita píce byla hodnocena na základě Weendeské analýzy a s využitím údajů o stravitelnosti organické hmoty stanovované in vitro metodou Tilley a Terry. Zvyšující se intenzita využití měla vliv na snížení celkového počtu druhů (z 24 na 15 druhů). Bylo zjištěno, že kvalitu píce významně ovlivňujepředevším intenzita využití. Dodatkové minerální hnojení významně ovlivnilo (P<0,05) obsah N-látek v píci.
Czech name
Studium změn druhové diverzity a kvality píce u pastevně využívaných travních porostů
Czech description
Cílem studie bylo hodnocení změn botanického složení a kvality píce vlivem různé intenzity pastevního využití a hnojení trvalých travních porostů. Dlouhodobý maloparcelový pratotechnický pokus byl založen v roce 2003 na stanovišti Rapotín. Pokusné plochybyly v letech 2003-2008 obhospodařovány při rozdílných úrovních pastevního využití a minerálního hnojení. Botanické složení bylo hodnoceno před prvním pastevním cyklem metodou projektivní dominance redukované. Kvalita píce byla hodnocena na základě Weendeské analýzy a s využitím údajů o stravitelnosti organické hmoty stanovované in vitro metodou Tilley a Terry. Zvyšující se intenzita využití měla vliv na snížení celkového počtu druhů (z 24 na 15 druhů). Bylo zjištěno, že kvalitu píce významně ovlivňujepředevším intenzita využití. Dodatkové minerální hnojení významně ovlivnilo (P<0,05) obsah N-látek v píci.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
186
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—