Right hygienic practice for milking in organic dairy cow herds
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F09%3A%230000286" target="_blank" >RIV/26788462:_____/09:#0000286 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Správná hygienická praxe získávání mléka ekologicky chovaných krav
Original language description
Ekologická stáda dojnic v podmínkách České republiky mohou mít vyšší celkové počty mikroorganismů v případě použití starších typů dojicích zařízení. To je poměrně častý jev. Někdy může být provázen vyšší frekvencí výskytu hlavního mastitidního patogena Staphylococcus aureus. Avšak existuje také příznivě nízký výskyt kontagiózního mastitidního patogena Streptococcus agalactiae. Vzhledem k omezeným možnostem dezinfekčních postupů tvoří podmínky dojení v ekologických stádech specifický problém. Certifikovaná metodika je zaměřena na praktické řešení problému hygieny dojení a mléka ve specifických podmínkách ekologických chovů. Uvedené je důležité pro podporu bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Problém je řešen pomocí vhodných doporučení pro hygienudojení, které mohou případně tvořit základ pro návrh systému HACCP v ekologickém mlékařství. Datum certifikace 10. 11. 2009 (2009 / 4696 / SVS).
Czech name
Správná hygienická praxe získávání mléka ekologicky chovaných krav
Czech description
Ekologická stáda dojnic v podmínkách České republiky mohou mít vyšší celkové počty mikroorganismů v případě použití starších typů dojicích zařízení. To je poměrně častý jev. Někdy může být provázen vyšší frekvencí výskytu hlavního mastitidního patogena Staphylococcus aureus. Avšak existuje také příznivě nízký výskyt kontagiózního mastitidního patogena Streptococcus agalactiae. Vzhledem k omezeným možnostem dezinfekčních postupů tvoří podmínky dojení v ekologických stádech specifický problém. Certifikovaná metodika je zaměřena na praktické řešení problému hygieny dojení a mléka ve specifických podmínkách ekologických chovů. Uvedené je důležité pro podporu bezpečnosti mléčného potravinového řetězce. Problém je řešen pomocí vhodných doporučení pro hygienudojení, které mohou případně tvořit základ pro návrh systému HACCP v ekologickém mlékařství. Datum certifikace 10. 11. 2009 (2009 / 4696 / SVS).
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1G58063" target="_blank" >1G58063: Raising of quality and efficiency of milk and milk products manufacture in ecological farming.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
MVUMRA09
Regulation ID
—
Technical parameters
V případě pravděpodobného výskytu vyšších celkových počtů mikroorganismů v mléce v ekologickém chovu dojnic lze aplikací metodiky specifické péče o hygienu dojení docílit vyšší hygieny mléka, lepšího zdravotního stavu krav a provozní jistoty chovatele.
Economical parameters
Zlepšením hygieny mléka a zdravotního stavu dojnic při aplikaci metodiky představuje o cca 10 % zlepšení realizační ceny za mléko oproti průměru v podmínkách ekologického hospodaření a na 5 % snížení nákladů na chov zvýšením dlouhověkosti zvířat.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
—