All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

A validated technology improving the nutritional value of maize silage due to innovative harvesting technology in changing climatic conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F24%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26788462:_____/24:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Ověřená technologie zlepšující výživnou hodnotu kukuřičné siláže vlivem inovativní technologie sklizně v měnicích se klimatických podmínkách

  • Original language description

    Kukuřice představuje hlavní jednoletou pícninu pěstovanou na orné půdě. Pěstuje se zejména na siláž jako hlavní energetická složka objemných krmiv ve výživě hospodářských zvířat a vsázka do bioplynových stanic a dále i na zrno. Při hodnocení výživné hodnoty píce je třeba zjišťovat a zohledňovat řadu ukazatelů. V rámci stále se měnících klimatických podmínek je důležité správně naplánovat včasnou sklizeň a výrobu kukuřičné siláže. Na základě zjištěných poznatků byly uplatněny inovativní metodické postupy ve dvou podnicích s chovem dojnic, které byly ověřeny v letech 2017-2020. Technologie výroby objemných krmiv s dvěma testovanými inovativními typy „Corn Cracker“ a zařízením NIR, umožňuje obsluze řezačky v reálném čase automatické nastavení správné délky řezanky v závislosti na definovaných parametrech optimální rozrušení zrn a rozvláknění stonků a listů a efektivnější úsporu času při sklizni. Inovativní technologie výroby siláže objemných krmiv vytváří optimální podmínky fermentačního procesu a snížení silážních ztrát. Siláž vyrobená touto technologií si zachová správnou konzistenci, vůni, barvu a optimální výživnou hodnotu. Ve výživě dojeného skotu byla ve sledovaných podnicích provedena optimalizace krmných dávek. Zařazením siláže vyrobené inovativní technologií do krmné dávky skotu došlo ke zvýšení podílu strukturální složky krmiva (řezanky) o 4,01–4,65 % a u siláží o 4,75 – 5,71 % v závislosti na podílu sušiny silážní kukuřice v krmné dávce. Tato skutečnost se také projevila ve zlepšení denního nádoje u krav v monitorovaném období o 0,344 – 0,552 kg.

  • Czech name

    Ověřená technologie zlepšující výživnou hodnotu kukuřičné siláže vlivem inovativní technologie sklizně v měnicích se klimatických podmínkách

  • Czech description

Classification

  • Type

    Z<sub>tech</sub> - Verified technology

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    IP A3_1 24

  • Numerical identification

  • Technical parameters

    Smlouva o uplatnění ověřené technologie číslo O8/2024 mezi Agrovýzkumem Rapotín s.r.o. (IČO: 26788462) a Zemědělským a obchodním družstvem SLEZSKÁ DUBINA (IČO: 25363476) byla uzavřená dne 19. 12. 2024.

  • Economical parameters

    Technologie výroby objemných krmiv (zejména kukuřičné siláže) s dvěma testovanými inovativními typy „Corn Cracker“ a zařízením NIR, umožňuje obsluze řezačky v reálném čase automatické nastavení správné délky řezanky v závislosti na definovaných parametrech optimální rozrušení zrn a rozvláknění stonků a listů a efektivnější úsporu času při sklizni. Inovativní technologie výroby siláže objemných krmiv vytváří optimální podmínky fermentačního procesu a snížení silážních ztrát. Zařazením siláže vyrobené inovativní technologií do krmné dávky skotu ve sledovaných podnicích došlo ke zvýšení podílu strukturální složky krmiva (řezanky) o 4,01–4,65 % a u siláží o 4,75 – 5,71 % v závislosti na podílu sušiny silážní kukuřice v krmné dávce. Tato skutečnost se také projevila ve zlepšení denního nádoje u krav v monitorovaném období o 0,344 – 0,552 kg, která představuje zvýšení tržeb za mléko na dojnici a den ve výši 3,91 – 6,27 Kč.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    26788462

  • Owner name

    Agrovýzkum Rapotín s.r.o.

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Licence fee requirement

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Web page