Evaluation of the qualitative parameters of the pocket (Papaver somniferum) using FT-NIR spectroscopy
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26791251%3A_____%2F19%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26791251:_____/19:N0000039 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/47813644:_____/19:N0000003
Result on the web
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie
Original language description
Cílem práce bylo optimalizovat využití metody FT-NIRS pro stanovení obsahu oleje, skladby mastných kyselin v semeni a obsahu morfinu a kodeinu v makovině genových zdrojů kolekce NP a šlechtitelského materiálu máku setého. Byly vyvinuty FT-NIR kalibrační modely pro stanovení hlavních kvalitativních znaků, které se při šlechtění sledují. Přístupnost dat o kvalitativních parametrech genetických zdrojů máku setého v systému GRIN Czech umožní uživatelům materiálů, především z řad šlechtitelů, možnost cílenějšího výběru.
Czech name
Hodnocení kvalitativních parametrů máku setého (Papaver somniferum) pomocí FT-NIR spektroskopie
Czech description
Cílem práce bylo optimalizovat využití metody FT-NIRS pro stanovení obsahu oleje, skladby mastných kyselin v semeni a obsahu morfinu a kodeinu v makovině genových zdrojů kolekce NP a šlechtitelského materiálu máku setého. Byly vyvinuty FT-NIR kalibrační modely pro stanovení hlavních kvalitativních znaků, které se při šlechtění sledují. Přístupnost dat o kvalitativních parametrech genetických zdrojů máku setého v systému GRIN Czech umožní uživatelům materiálů, především z řad šlechtitelů, možnost cílenějšího výběru.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Utilization of genomic and transcriptomic approaches to create genetic resources and breeding materials of poppy with specific traits</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XLIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
118-120
Publisher name
Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT v Praze
Place of publication
Praha
Event location
Skalský Dvůr
Event date
May 27, 2019
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—